Sevgili Bahriyeli İsmail kardeşimin sorusu üzerine bu başlığı açmaya gerek gördüm.Yıllar boyunca ben de her yakaladığım Alabalığın beneklerini inceler ve neye göre dizildiğini farklılıkları düşünür ve takip ederim. Aşağıdaki resim aynı derede yakalanmış üç farklı benek yapısına sahip Alabalığın yanyana çekilmiş resmidir. Daha sonra dördüncü formu da yakaladım ama onu şimdi bulamadım.Bence beneklere etki eden unsur o kadar çok konuya bağlı ki, içinden çıkmak dahi çok zor.Bunlar halen tam açıklanabilmiş konular değil..
mesela ahmet abii örnek verebbilirmisin .sığ su,derin su, hızlı akarsu,dereninsu rengine göre mesela yalovada su düşen deresinde avladıklarımızın hepsi yolladığınız resmin en üstteki gibiydi. altınova deresinde yakaladıklarımızda da fazla bbi benek yoktu gene üstteki resim gibiydi ama ben yöresel olarak düşünüyodum .siz üç balığı aynı derede tuttum demişsiniz.
Alabalığın renkleri ve farklılıkları onun cinsiyetinden tutunda yaşam alanları, sağlık durumu, yaşı, beslenme şekli, üremeye hazırlığına kadar farklı bilgileri içerisinde saklayan bir harita gibidir.
Benim bildiğim kadarı ile resimdeki balıklardan karın şişkinliği ve üreme organındaki kabarıklığa bakarak üstdeki ve altdaki dişi balık, koyu renk ve alt çene farkı ile ortadakide erkek balıktır.
Balıkların hepsi aynı gibi sanki.Işık yansıması olabilir. Alttaki iki balığın rengi daha koyu ama yanlarındaki su ve taşlarda koyu renkte.Üstteki balığın olduğu yerdeki su ve taşların ise rengi daha açık.Yine de alt sıradaki iki balık aynı üstteki farklı olabilir.
ilgine çok teşekkür ederim ahmet abicim.
o kadar çok etken varki ,gerçekten dediğiniz gibi açıklaması zor.cinsiyet farkı olmasıda kuvetli bir ihtimal.mevsimsel değişiklik dedim, beslenme dedim , yöre farkı dedim,ama aynı yerden aynı besinlerle beslendikleri halde, renkler yine farklı.emeğinize sağlık çok teşekkürler selamlar...
yalova tatar yazdı:mesela ahmet abii örnek verebbilirmisin .sığ su,derin su, hızlı akarsu,dereninsu rengine göre mesela yalovada su düşen deresinde avladıklarımızın hepsi yolladığınız resmin en üstteki gibiydi. altınova deresinde yakaladıklarımızda da fazla bbi benek yoktu gene üstteki resim gibiydi ama ben yöresel olarak düşünüyodum .siz üç balığı aynı derede tuttum demişsiniz.
Evet Erden.Hepsi aynı dereden tutuldu.Hatta bu resim beneklerindeki farklılıklardan dolayı çekildi.Daha farklı olanlar da vardı..
Bence bu iş insanlardaki parmak izi gibi.Her balıkta farklı olarak ortaya çıkıyor.Tabii dış etkenler de önemli olmakta..
MaVrUşGiL yazdı:Alabalığın renkleri ve farklılıkları onun cinsiyetinden tutunda yaşam alanları, sağlık durumu, yaşı, beslenme şekli, üremeye hazırlığına kadar farklı bilgileri içerisinde saklayan bir harita gibidir.
Benim bildiğim kadarı ile resimdeki balıklardan karın şişkinliği ve üreme organındaki kabarıklığa bakarak üstdeki ve altdaki dişi balık, koyu renk ve alt çene farkı ile ortadakide erkek balıktır.
Evet..Cinsiyetin de beneklerde ve diğer fiziki yapıda farklılık yarattığı biliniyor.
ufuktan26 yazdı:Balıkların hepsi aynı gibi sanki.Işık yansıması olabilir. Alttaki iki balığın rengi daha koyu ama yanlarındaki su ve taşlarda koyu renkte.Üstteki balığın olduğu yerdeki su ve taşların ise rengi daha açık.Yine de alt sıradaki iki balık aynı üstteki farklı olabilir.
Ufuk Hocam..
Bu resim konusunda maalesef şanssızım.Makine var ama daha doğru dürüst kullanamadım.Cep telefonu ile ışık ayarları olmuyor.Yani resimler çok kötü.Bakalım nasıl yapacağız bu işleri.