Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ton balığının nesli tükeniyormu?
#1
BM’nin “Nesli Tehlikede Olan Türlerin Uluslararası Ticareti Konvansiyonu”, ekonomik değeri olan ama aşırı avcılık nedeniyle soyları hızla yok olma sürecine giren birçok canlı türünün ticaretini yasaklayacak. Bu türler arasında ton balığı, köpekbalığı ve kutup ayısı gibi canlı türleri bulunuyor.
Konvansiyonun geçen hafta Cenevre’de yapılan toplantısında alınan karara göre ton balığı ihracatına yasak konulması, 13-25 Mart tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak toplantıda karara bağlanacak. Bu toplantıdan yasak kararı alınması halinde, karardan en çok Kanada, İspanya, İtalya, Malta, Yunanistan ve Türkiye etkilenecek.
[Resim: orkinos-ton.jpg]
Kararla birlikte birçok fabrikanın kapanması ve binlerce kişinin işini kaybetmesi bekleniyor. Japonya, Japon mutfağının dünyaca bilinen en ünlü yemeği suşinin en lezzetli ve en pahalı çeşidinin ton balığı ile yapılıyor olması nedeniyle yasağa karşı çıkıyor.
Bilindiği gibi Avrupa Parlamentosu (AP) da geçtiğimiz günlerde Akdeniz’deki “mavi yüzgeçli orkinoslar”ın “soyu tehlike altındaki türler” listesine alınması çağrısını yapmıştı. Greenpeace Akdeniz de Türkiye’nin uluslararası orkinos ticareti yasağını destekleyen ülkeler arasına acilen katılması için çağrıda bulunuyor. Bilim adamları, 2006’dan beri, mavi yüzgeçli orkinos stoklarının tehlike çanları çaldığını, toplam 15 bin tondan fazla avlanmaması gerektiğini, yumurtlama alanlarında mayıs ve haziran aylarında av yapılmaması çağrısında bulunuyorlardı. Ama bilim adamlarının bu çağrılarına kimse uymuyordualıntı:haberler.
Bul
Cevapla
#2
nesli tükenmekte olan bütün balıklar korunma altına alınmalıdır yoksa japonlar şuşiyi resimlerde görürler.Hadiordan
Bul
Cevapla
#3
Bu yasaklara uyulacağını zannetmiyorum hele japonya'nın uyacağını hiç zannetmiyorum.
Japonya daha biirçok avı yasak olan balığı hala avlamaya devam ediyor özellikle yasak olan balina avını hala gerçekleştiriyorlar. Bunuda bilimsel araştırma adı altında yapıyorlar yılda binlerce balina avlıyorlar.


Japonya, balina avını bu sene kısa kesti
Japonya, çevreci grupların protestoları nedeniyle Antartika Denizi’ndeki balina avını bu sene kısa kesmek zorunda kaldı.
Japon balıkçılık bakanlığı Amerika Birleşik Devletleri merkezli Deniz Çobanı Koruma Topluluğu’nun (Sea Sheperd Conservation Society) filolarına yaptığı tacizler sebebiyle avlanmanın güvenli olmadığını bu nedenle şimdilik askıya alındığını açıkladı. Japon filosu normalden bir ay önce durdurdukları bu av sezonunda şimdilik 170 balinayla yetinmek zorunda kaldı. Bu sayı filonun avlamayı hedeflediği balina sayısının sadece beşte biri. Yıllardır sürdürdüğü protestolarda aktivistlerinin gözaltına alındığı, Japon tekneleriyle çok kez ölümcül çarpışmalar yaşayan Deniz Çobanı Örgütü ise sonucu balinalar için bir zafer olarak yorumladı. Avın bu sezon tamamen durdurulup durdurulmayacağı ise belli değil. Ticari balina avı 1986’dan bu yana yasak ancak Japonya avlanmayı sağlayan bir bilimsel araştırma yönetmeliğini kullanıyor. İzlanda ve Norveç de ticari balina avı yapan diğer ülkeler.

Avustralya Doğa Bakanı Tony Burke, Japonya'nın balina avını askıya almasının olumlu adım olduğunu söyledi. Bakan Burke, "Bu karara rağmen Avustralya, Antarktika bölgesinde bir daha balina avı yapılmayacağı kanaatinde değil. Japonya balina avını temelli bırakmalı" dedi. Japonya Tarım-Orman-Balıkçılık Bakanı Miçihiko Kano, "Balina filomuzun emniyetini, donatılarımızı korumak için ava son vermek zorundaydık" diye açıklamada bulundu. Greenpeace'in (YeşilbarışWink Japonya müdürü Juniçi Sato, "Japon halkı da balina eti yeme geleneğini terk etmek gerektiğini anlamaya başladı. Bunun da avdan vazgeçilmesinde payı var" dedi. Doğayı korumada dünyada en etkili savaşçı olan Kanadalı Kaptan Paul Watson'un Deniz Çobanı (Sea Shepherd) örgütü gemileri, Japon balinacılarla mücadelede esas etkili olan organ oldu. Dünya Balina Avı Kurulunun, 1986'dan bu yana av yasağı kararıbulunuyor.

Deniz Çobanı örgütünün Japon balinacılarla mücadele yöntemleri arasında şunlar bulunuyor:
''Çok yüksek desibelli ses dalgaları yaymak, balina gemilerinin güvertelerine çok kaygan "metocel" kimyasal maddesi ve boya topları fırlatmak, kokmuş tereyağı (bütirik asit) savurmak, gemi uskurlarına şaftı felç ettirici halatlar sardırmak.'' Japonya'nın aralık-marttaki balina avı kotası, bu yıl 850 minke balinası olarak belirlenmişti.

www.DenizHaber.Com.tr
Bul
Cevapla
#4
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu,balık bulucular cıktı bunun gibi iri balıkların kaçacak yeri kalmadıSnifsinfinşallah bu türden balıkların geleceği için uygulanabilir karar cıkarGulumse
Bornova - izmir
Bul
Cevapla
#5
boyle durumlarda onlem almak sart..
aksi halde,cok gec oldugunda,pismanlik bir ise yaramiyor..Snifsinf
paylasim icin tesekkurlerSeerf
[SIGPIC][/SIGPIC][SIZE=1]Bir kisiye balik verecegine,balik tutmayi ogret71[/SIZE]
Bul
Cevapla
#6
Bu resimlere bakarak avunacağımız günleri görmeyiz inşallah.Affet
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Cevapla
#7
Eskiden marmara denizinde ton balığı bolca bulunurdu
yunus balığı gibi havada atladıklarına çok şahit oldum
ne zaman japonlar geldi ton balığı marmarada tükendi
hatırlarsanız sarayburnu adalar taraflarında olta ile yakalananlar çok kıymetliydi
aynı durum karides içinde geçerli
bu konuda evet bir çok kişi etkilenicek ama devamlılık için bu şart
işallah çıkan kararlar uygulanır rastgele
ÇORLUDAN SELAMLAR 1962









Bul
Cevapla
#8
hatırlıyorum o günleri eşref abi,açıktan orkinoslar ton balıkları atlaya atlaya geçerlerdi,ereğlide bir tanıdıgım fenerde boyu kadar akya vurmuş 30 sene evvel resimlerini gördüm.
Bul
Cevapla
#9
LeVrEkCi yazdı:hatırlıyorum o günleri eşref abi,açıktan orkinoslar ton balıkları atlaya atlaya geçerlerdi,ereğlide bir tanıdıgım fenerde boyu kadar akya vurmuş 30 sene evvel resimlerini gördüm.

Nihat 3 veya 4 ay evvel ereğli taraflarında akya yakalandığı haberini duydum
bu konuda bilgin varmı
rastgele
ÇORLUDAN SELAMLAR 1962









Bul
Cevapla
#10
İddia ediyorum:Akdenizde orkinos avı yasaklansın çok değil iki yıl içinde tüm denizlerimizdeki balıklar tutmakla bitmez.Besin zincirinin en üst halkası o garipler.Hiç bir balığı kovalayacak fırsatı bulamıyorlarki denizler şenlensin.
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Nesli Tükenen Burduricus Balıkları Akvaryum Ortamına Alıştırılıyor LeVrEkCi 3 1,934 03-08-2007, 15:11
Son Yorum: Ege
  balık nesli HIDIR 5 1,901 05-04-2007, 10:11
Son Yorum: eşref sürek
  39 deniz canlısının nesli tehdit altında   kılçık 8 2,807 27-02-2007, 10:56
Son Yorum: avcıhakan
  Palamut Balığının Üzerinde Allah Yazısı Çıktı çatalca 84 5 2,047 23-11-2006, 17:25
Son Yorum: çatalca 84

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi