Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
At-çek'de(Spinning) tekniği
Merhaba amatör balıkçı dostlar,
Hemen hemen hepimiz kıyıdan at-çek tekniğini kullanarak balık yakalamaya çalışıyoruz. Ülkemizde balıkçılık üzerine herhangi bir temel eğitim yapan kurum, sivil toplum örgütlenmeleri, kurslar vb. gibi yerler olmadığından, ya usta diye tabir ettiğimiz kişileri gözlemleyerek, ya da forumlar vasıtasıyla soru-cevap şeklinde bilgilenmemizi tamamlamaya çalışıyoruz. Bu konuda bir bilgi birikimi oluşması açısından aşağıdaki temel sunumu hazırladım. Umarım tüm dostlara faydalı olur.
At-çek(Spin) olta makineleri kullanılarak yapılan atış tekniğine(spinning) denilmektedir. Aşağıdaki adımlarda bu makinelerle [U]atışın nasıl yapılacağı[/U] hem görsel hem de yazın olarak anlatılmıştır. Buradaki anlatım doğru kamış-makine-misina-sahte(malzemelerin) seçimlerinin yapıldığı varsayımı üzerine yapılmıştır. Bunların doğru seçiminin erimli atışlar yapabilmenin temel şartlarından olduğu bilinmelidir. Adımları takip ederken, amacımızın çabuk, yumuşak ve erimli bir atış yapmak olduğu da unutulmamalıdır.

[Resim: dg1626jmgb1fr6ab1a0.jpg]

[Resim: wvpjc38w7r4vl605xnv.jpg]
Yüzünüz hedefe dönük vaziyette, vücudunuz az bir açıyla(yaklaşık çeyrek bir dönüş 40-45°) duracak şekilde olmalıdır. Kolunuz atış tarafınıza yakın tutulur. Olta makinesinin mekik çemberi açılır. Olta makinesi ile kamışın birleşim noktasına, misina çekilerek işaret parmağı basılır. Bu arada sahte balık salınım halinde boştadır. Elinizi dirsek hizanıza kadar kırarak, kamış ucunu ilerdeki atış noktasına göz hizasına yakın hedefleyin.

[Resim: h5uu7guskxb6i60r687f.jpg]

[Resim: 2ugb719cmwpdwzwsjdq.jpg]
Kamış hızlıca yukarı kaldırılarak, kamışın ucu omzun arkasına düşecek kadar çekilir.

[Resim: dbds2v0am82yz88isjn6.jpg]
Kamışın yere dikey pozisyona gelmesiyle birlikte, geri hareket sona ermiştir. Kamış bu noktada durdurulur ve ileri atış başlar.

[Resim: rrd7jus4uij68z0qw930.jpg]

[Resim: 79t7emifdjh7zvix2o90.jpg]
İleri atışın başlamasıyla, sahte balığın ağırlığı ve itme yükü, işaret parmağına baskı yapar. [B][U]Tam bu anda[/U][/B](atışın erimini etkileyen en önemli kısımlardan biridir.) işaret parmağı serbest bırakılarak misinanın makara yuvasından boşalmasına izin verilir. Yukarıda belirtilen zamanlamada eğer parmağınızı misinadan [U]geç bırakırsanız[/U] sahteniz ününüze çok yakın düşecektir. Bu durumda tüm yükü kamışınızın ucuna bindirmiş olur, kamışı kırma tehlikesiyle karşılaşırsınız. Ya da misinanız koparak(misina patlatma) sahtenizden olabilirsiniz. [U]Önce bırakmanız durumunda[/U] sahteniz, daha az/fazla yukarı tırmanışını artıracak, ya arkanıza(geriye çekiş tamamlanmadan bırakma), ya da daha yakına(ileriye atış başlamadan az önce bırakma) düşecektir.

[Resim: 019qo5c8pz9p49yzih29.jpg]

[Resim: gm3pqro0cm1n0x5ji200.jpg]
[B][U]Sahte balık suya inene kadar[/U][/B] kamış atış hizasında (misinanın gidiş yönünde eğilerek) durdurulur. Buradaki önemli husus iniş zamanlamasıdır. İniş hareketi ile misinanın akış hızı eş zamanlı olarak yapılmalıdır ki atış erimi yüksek olsun. Buradaki eş zamanlılık hem rüzgâr sürtünmesini, hem de misinanın halkalardan geçiş sürtünmesini en aza indirecektir. Atış tamamlanmıştır. Makara çevirme kolu döndürülmeye başlanarak veya el ile mekik çevirme kolu kapatılarak, çekerek harekete(aksiyona) başlanır.

Selamlarımla…
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
daha hiç denemedim ama bayağı heveslendim
teşekkürler bahadırcım
emeğine sağlıkAlkis
Bul
yycolak yazdı:daha hiç denemedim ama bayağı heveslendim
teşekkürler bahadırcım
emeğine sağlıkAlkis

Levrek avcılığında kesin denemelisin Yalçın abim Wink
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
Kıyıdan at çek yapanlar için faydalı olacaktır,paylaşım için teşekkürler BahadırAlkisAlkisSeerf
Bornova - izmir
Bul
spin kamış olayını yeni yeni denemeye başladım dün kıyıdan atışlar yaptım dogru atışlar yapıyormuşum onu anladım fakat şimdi birde spin kamışa uygun bir makineye ihtiyacım var.sanıyorum benim için çok ideal bir avlanma şekli.çünkü bizim orada motoru durdurup sessiz av yapmam gereken yerler var ve bazı yerlere motorla giremiyorum.ayrıca kıyıdan öyle yerler varki tekneyle av yapılamıyor.en kısa zamanda bir makine daha almam şart oldu.
teşekkürler bahadır.
Bul
bahadır paylaşım için teşekkürler.eline sağlık.Alkis
Bul
Güzel bir paylaşım,teşekkürler.Alkis
Bul
yycolak yazdı:daha hiç denemedim ama bayağı heveslendim
teşekkürler bahadırcım
emeğine sağlıkAlkis
sen normal kamışı atmayı öğrenmeye çalış gerisini düşünme
çokmu lazım sana at çek.Siyirdim
Bul
LeVrEkCi yazdı:spin kamış olayını yeni yeni denemeye başladım dün kıyıdan atışlar yaptım dogru atışlar yapıyormuşum onu anladım fakat şimdi birde spin kamışa uygun bir makineye ihtiyacım var.sanıyorum benim için çok ideal bir avlanma şekli.çünkü bizim orada motoru durdurup sessiz av yapmam gereken yerler var ve bazı yerlere motorla giremiyorum.ayrıca kıyıdan öyle yerler varki tekneyle av yapılamıyor.en kısa zamanda bir makine daha almam şart oldu.
teşekkürler bahadır.

Levrekçi'ye yakışır AlkisAlkisAlkis

Paylaşım için teşekkürler Bahadır Alkis
" Çoğu zaman mesele Tanrı'nın ne olduğu değil , bizim onda ne gördüğümüzdür.Sevgi dolu olanlar merhameti görür , zalim olanlar şiddeti . Zeki olanlar aklı görür , aptal olanlar kör inancı , alimler bilimi görür , cahiller mucizeyi "
Bul
LeVrEkCi yazdı:spin kamış olayını yeni yeni denemeye başladım dün kıyıdan atışlar yaptım dogru atışlar yapıyormuşum onu anladım fakat şimdi birde spin kamışa uygun bir makineye ihtiyacım var.sanıyorum benim için çok ideal bir avlanma şekli.çünkü bizim orada motoru durdurup sessiz av yapmam gereken yerler var ve bazı yerlere motorla giremiyorum.ayrıca kıyıdan öyle yerler varki tekneyle av yapılamıyor.en kısa zamanda bir makine daha almam şart oldu.
teşekkürler bahadır.
nihat abi bende hem makına var hemde kamış sen yeterki o yerleri bana goster şaka bıyana
cok faydalı bir paylaşım bu arada bugun bende baya bi atiş yaptım cok zevkli cok.
NE MUTLU TURKUM DIYENE.
HER ERKEK DOĞASI GEREĞİ AVCI DOĞAR
[Resim: 3796.jpg]
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  At-çek’de(Bait casting) tekniği Bahadır Sarıca 18 8,138 08-01-2013, 14:55
Son Yorum: UGUR77
  At-çek’de(Spin casting) tekniği Bahadır Sarıca 11 7,899 29-10-2010, 12:33
Son Yorum: seabasshunter

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi