Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trakonya Hakkında
#1
Değerli Arkadaşlar…

Bir Arkadaşımızın sorduğu soru üzerine inceleme yaparken forumumuzda Trakonya balığı ile ilgili yeterli bilgi olmadığını ,olan bilginin de eksik olduğunu fark ettim.

Trakonya denizlerimizde yaşayan ve balıkçılar için tehlike arz eden en zehirli balıklarımızdan biridir.Zehiri alerjen yapıda olan insanları , küçük çocukları ve vücudunda bazı yetersiz faaliyetleri bulunan insanları ölüme kadar götürebilir.Zehirinin etkisi olarak ,basit ağrı ve sancılardan tutun da çok ağır şoklara ve kalp durmalarına kadar uzanan bir etkileme yelpazesi vardır.

Herkesin , bu balığın sırtındaki yüzgecinde bulunan dikenlerinden zehirli olarak bahsettiğini gördüm.Bu doğru olmasına rağmen eksik bir bilgidir.Trakonyanın en tehlikeli zehirleme organı solungaç kapağının sivrilip dikenimsi bir yapı almış olan uç kısmıdır.Diğer zehirli dikenlerine oranla çok daha tehlikeli olan bu kısım birçok balıkçının dikkatini çekmediği için daha da tehlikeli olmaktadır.

Zehir , etkisini, balık öldükten sonra da aylarla ifade edilebilecek kadar uzun süre muhafaza eder.Bu yüzden ölmüş ve beklemiş dahi olsa tedbirli olmak gerekir.

Bilindiği gibi bu tür zehirlenmelerde kullanılabilecek tek ilacın amonyak olduğu heryerde söylenmektedir.Zehir bir protein ,yani amino asit olduğu için ,bazik olan amonyağın zehiri nötralize edeceği söylense de bu teorik bir fikirdir.Çünkü deri altına ve yeteri kadar derine amonyak uygulama imkanı yoktur.Amonyak insan vücudu için toksik bir maddedir.Bu konuda kullanılması için tıbbi bir tavsiye yoktur.Keza idrarda da amonyak olduğu ve aynı amaçla kullanılacağı da halk arasında yaygındır.Bu da yanlıştır…İdrarda amonyağın bir türevi olan amonyum karbonat vardır…Bu tür zehirlenmelerde kullanılabilecek bir malzeme değildir.

Tabii ki daha da önce yapılması gereken her zehirlenmede yapılması şart olan turnike uygulamasıdır.Bu uygulama hem zehirin vücuda yavaş karışmasını sağlayarak ,vücudun bazı anti alerjenleri üretmesi için zaman kazandıracak , hem de dar alana hapsedilmiş zehire müdahaleyi daha etkili hale getirecektir.

Zehire en etkili müdahale ,imkan olduğu takdirde sokulan yerin turnikeden hemen sonra emilmesidir.Bu o bölgede hapsedilen zehirin çoğunun dışarı alınmasını sağlayabilir.Daha profesyoneller o bölgeyi biraz daha kesip kanatarak daha etkili tedavi uygulayabilirler.

Daha sonra tüm zehirlerin ısı uygulaması sonucunda etkisinin çoğunu kaybettiğini bildiğimizden (Trakonya zehirinin 55 derecede yapısı bozulur) sokulan bölgeye yanan bir sigarayı yaklaştırmak veya başka bir şekilde dayanabileceğimiz en yüksek oranda ısı uygulayarak zehiri etkisiz kılmamız gerekmektedir.

Bu arada turnike uygulaması da başlı başına kurallara bağlı bir sistemdir.Bu konunun bilindiğini varsayıyoruz.

Mutlaka olması gerekenlerden biri de daha önceden doktorunuza danışarak temin etmiş ve takım çantanıza koymuş olduğunuz anti alerjen ilaçların verilmesidir..Bu konuya tüm arkadaşlarımızın önem vermesini bilhassa rica ediyorum.Alınacak ilaçlar her kişide farklı olabileceği için uzmanına sormadan alınmamalıdır.

Sokulan yer devamlı kontrol edilmeli ve belli bir süre içinde olumlu gelişme olmadığı takdirde derhal bir hastaneye veya uzman bir hekime başvurulmalıdır..(Bazı kişilerde anaflaksi oluşmuş ve çok etkili ilaçlar ile tedavi gerekmiştir)

Olması muhtemel yüzeysel sancılar için de lokal anestezik kremler yeterli olmaktadır…

Bu konu ,her zaman yaptığımız iş ile ilgili olan bir ilk yardım kiti bulundurmanın gerekliliğini, en açık biçimde ortaya koymaktadır.

Sevgilerimle…


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
Bul
Cevapla
#2
Bu güzel ve faydalı bilgiler için çok teşekkür ederiz Alkis 76

Maalesef üllkemizde idrarda amanonyağın bulunduğu gibi enteresan bilgiler şehir efsanelerine dönüşmüşler Rolleyes Bu şekilde bilinen birçok yanlış var . Konuyu çok uzatmadan mesela ; patlıcanda "nikotin" olması gibi Hadiordan Halbuki onda da nikotinik asit mevcuttur.Bu da bir B vitamini türevidir ve en önemlisi de vücudumuzun buna ihtiyacı vardır.Hem de kuru fasulyeden bile daha "milli" olan bir sebzemizdir Siyirdim Özür dilerim , yine çok uzattım 76
" Çoğu zaman mesele Tanrı'nın ne olduğu değil , bizim onda ne gördüğümüzdür.Sevgi dolu olanlar merhameti görür , zalim olanlar şiddeti . Zeki olanlar aklı görür , aptal olanlar kör inancı , alimler bilimi görür , cahiller mucizeyi "
Bul
Cevapla
#3
harika bilgiler abi teşekkürler trakonyanın birde net bir fotosu olsaydı benim gibi bilmeyenlere çok faydası olurduAlkisWink
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
Cevapla
#4
Bilgiler için teşekkürler Ahmet beyAlkis
Arkadaşlar,zor durumda kaldığınızda Zehir Danışma: 0 800 314 79 00 (ücretsiz telefon)
Bornova - izmir
Bul
Cevapla
#5
Hepsi birbirinden değerli bilgileri veren Ahmet Abi ve tüm arkadaşlara sevgiler,teşekkürler.
Bul
Cevapla
#6
thunderbolt yazdı:Bu güzel ve faydalı bilgiler için çok teşekkür ederiz Alkis 76

Maalesef üllkemizde idrarda amanonyağın bulunduğu gibi enteresan bilgiler şehir efsanelerine dönüşmüşler Rolleyes Bu şekilde bilinen birçok yanlış var . Konuyu çok uzatmadan mesela ; patlıcanda "nikotin" olması gibi Hadiordan Halbuki onda da nikotinik asit mevcuttur.Bu da bir B vitamini türevidir ve en önemlisi de vücudumuzun buna ihtiyacı vardır.Hem de kuru fasulyeden bile daha "milli" olan bir sebzemizdir Siyirdim Özür dilerim , yine çok uzattım 76

Sevgili Nedim...

"Özür dilerim , yine çok uzattım " sözü ,asla benim kabul edebileceğim bir söz değildir.

Senin de belirttiğin gibi maalesef ülkemizde ,her konuda olduğu gibi bu konuda da ,bozuk oluşmuş altyapı sıkıntısı vardır.İnsanlarımız her nedense araştırma ihtiyacı duymadıklarından ,her söylenene inanmakta ,bu da ,söz konusu yanlışın ,yıllar boyu yayılarak doğru görüntüsü veren bir bilgi imiş gibi görünmesine neden olmaktadır.

Bizler ,senin ifaden ile "uzatmadığımız" için ,konu anlaşılmamakta ve kısır kalmaktadır..Bence ,hiç olmazsa biraz uzatarak ilginin konuya çekilmesine ve doğru bilginin yayılmasına katkıda bulunabiliriz.


Katkılarına teşekkürler...

Sevgiler...
Bul
Cevapla
#7
araphüso26 yazdı:harika bilgiler abi teşekkürler trakonyanın birde net bir fotosu olsaydı benim gibi bilmeyenlere çok faydası olurduAlkisWink
Ahmet abi ,bu cok faydali hatta hayat kurtaracak bilgiler icin tesekkurler..ellerine saglik...trakonya(drakena)hakkinda bu kadar detayli bilgiyi bilmiyordum....cok-cok tesekkurler(Ahmet abi su fotoyu konu altina alirsan iyi mi olur?)
...............................................................................
Huseyin su asagidaki balik [Resim: attachment.php?attachmentid=17245&stc=1&...1242566502]
Bul
Cevapla
#8
Abi verdiğin bilgiler için çok sağol...

Emrah77
YALOVA

Zor bize kolay gelir...İmkansızsa biraz zaman alır...
Bul
Cevapla
#9
TRAKUNYA (trachinus draco) (ing.greater weever)

sinarit ve levrekgibi kendisini yemek isteyen balıkları açık tuttuğu ve zeğirli olan sırt dikenlerini batırarak öldürür
çok zehirli dikenlere sahip olan trakunyanın avı hemen hemen hiç yapılmaz trakunyanın zehirli dikenleri ilk tedavisi hemen yapılmazsa sinirleri zedelediği ve ücreleri öldürdüğü için AMATÖR BALIKÇININ sakat kalmasına bile neden olabilir

alıntı.TÜRKÜYE balık atlası.

ahmet abi bilgiler için teşekkürler .


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
Bul
Cevapla
#10
Teşekkürler Ahmet bey yararlı olacaktır..

Trakonya türlerinin fotolarını içeren linkler aşağıda arkadaşlar :
http://www.fishbase.org/Photos/Thumbnail...hp?ID=1363
http://www.fishbase.org/Photos/Thumbnail...hp?ID=9258

Ayrıca forumumuzda bulunmaktadır:
http://www.amatorbalikci.net/showthread.php?t=63
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  TRAKONYA GuRoL 0 4,282 21-12-2005, 13:52
Son Yorum: GuRoL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi