Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
çeken akıntı!!!
http://www.bartin.gov.tr/goruntu/bogulma.html

Üstde ve altda vermiş olduğum bu link aynı olup sahil güvenlik komutanlığı tarafından hazırlanmıştır. Özellikle karadenizde tatil yapan ve denize girmeyi tercih edenleri önemlilik düzeyi yüksek bir biçimde ilgilendirmektedir.
Lütfen izleyin ve izletin!!!

Not: Tıkladığınızda karşınıza çıkan görüntü penceresinin sağ altında ses işaretinin solundaki ekranı kapla düğmesini tıklayarak tam ekran olarak izleyiniz ayrıntılı bir biçimde yapılması gerekenler anlatılmaktadır.

http://www.bartin.gov.tr/goruntu/bogulma.html

Ahmet (aygroup) abinin ek olarak açtığı çeken akıntı 2 konusu ile ilgili ek bilgiyi buraya ekledim çünki önemili olan bir canı kurtarabilmektir.

http://www.amatorbalikci.net/showthread....ak%FDnt%FD

aygroup yazdı:Serkan Kardeşimin verdiği bilgiler çok ama çok önemli..Fakat çok iyi bildiğim bir konuyu aralarda görülmeme ihtimaline karşılık ayrı bir başlık altında sunmak zarureti hasıl olmuştur.

Serkan’ın yolladığı video kesinlikle doğru ama eksik bilgi içermektedir.Bu eksikliğin insanları yanıltabileceği ve bunun da bir hayata mal olabileceği ihtimali üzerine bu yazıyı yazdım.Bu videoda ,sadece sahilin bir bölümünde olduğu ikaz edilen olay ,aslında hava şartlarına bağlı olarak tüm sahilde oluyor.

Yıllarca bunları dinletemediğimiz insanların boğulmalarını seyretmek zorunda kaldım..

Ben tecrübelerim ile konuya biraz daha eklemede bulunayım..Eksik olan bilgi şu…

Bu akıntının oluşması için mutlaka denildiği gibi bir arazi yapısı olması gerekmiyor.Dalga biraz arttığı zaman yüzen kişinin sadece başı su üstünde olduğu için köpüren dalgalar vücudunu taşıma açısından etkili olmuyor.Yüzen kişinin üstünden , dalgalar vasıtası ile tonlarla su geçip kıyıya gidiyor.

Ama kıyıda dinen dalganın su kütlesi (köpürerek ve üstten dönmediği için)vücudu da etkileyecek şekilde geri dönerek açığa doğru çok büyük bir çekim kuvveti yaratıyor.Bu kuvvete yüzerek karşı koymak imkansız..

Çok önemli olan nokta İğneada’dan Artvin’e kadar tüm Karadeniz sahilinde olan bir olay bu.. Yani suyun üstünde bir taşıyıcıda olsanız (bir deniz yatağı-surf tahtası gibi) sizi etkilemeyecek olan akıntı, kütleniz suyun içinde olduğu için sizi açığa taşıyor.

Çaresi ise çok basit…Benim çok iyi bir yüzücü ve bir dalgıç olarak bulduğum tek çare…

Fazla dalgalı havalarda kesinlikle Karadeniz’e girmemek…

Başka çare yok…

[FONT=&quot]Sevgiler…[/FONT]
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Çok güzel bilgiler ve yerinde uyarılar...
Tam tatil zamanı .
Teşekkürler Serkancım.
Eline emeğine sağlık.Alkis
Bul
İlginç bir deniz olayı bilgilendirme için teşekkürler SerkanAlkisSeerf
Bornova - izmir
Bul
Bilgiler icin tesekkurler Serkan....hakikaten cok dikkat edilmesi gerekilen bir tabiat olayi
Bul
karadenizde çok sık hatta burnumun dibinde kilyosta çok olan olayı ben biliyordum ama bilmeyen birçok kişi tehlike altında denize giriyor,
kilyosta hemen hemen her hafta sonu ya bogulanlar ya tehlike atlatanlar oluyor.şu görüntüler yaz aylarında tv lerde yayınlansa gazetelerde yayınlansa belkide ölümler olmayacak.
benim bildiğim bu tip çeken akıntıya yakalanan kesinlikle panik yapmadan kendini akıntıya bırakıp biraz açıkta akıntı bitince yan taraftan yüzüp çıkması şeklindeydi burada ayrıca kıyıya paralel yüzmekten bahsedilmiş akıntı anında gücü olan yüzebilir olmayan bence kendini bırakıp akıntının bittiği noktadan sağa sola kıyıya paralel yüzmesidir.
çok önemli bir bilgi serkan teşekkürler ve herkes email gurubuna bunu yollarsa daha büyük kitlelere ulaşmış olur.
Bul
LeVrEkCi yazdı:karadenizde çok sık hatta burnumun dibinde kilyosta çok olan olayı ben biliyordum ama bilmeyen birçok kişi tehlike altında denize giriyor,
kilyosta hemen hemen her hafta sonu ya bogulanlar ya tehlike atlatanlar oluyor.şu görüntüler yaz aylarında tv lerde yayınlansa gazetelerde yayınlansa belkide ölümler olmayacak.
benim bildiğim bu tip çeken akıntıya yakalanan kesinlikle panik yapmadan kendini akıntıya bırakıp biraz açıkta akıntı bitince yan taraftan yüzüp çıkması şeklindeydi burada ayrıca kıyıya paralel yüzmekten bahsedilmiş akıntı anında gücü olan yüzebilir olmayan bence kendini bırakıp akıntının bittiği noktadan sağa sola kıyıya paralel yüzmesidir.
çok önemli bir bilgi serkan teşekkürler ve herkes email gurubuna bunu yollarsa daha büyük kitlelere ulaşmış olur.

Abi işin ilginç tarafı bu video 2007 de hazırlanmış ve bu tarihe kadar ne gördüm nede duydum. Aslında tüm tv lerde gösterilmesi gerektiği gibi tüm plaj girişlerinde (özellikle kilyos, riva, şile) fazla bir maliyeti olmayan küçük bir tv ve vcd ile hem zorda kalanları hemde onları kurtaracakları yeterince bilgilendirecektir. Hatda bir a4 kağıt bile resimli anlatım için yeterli olacaktır.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Evet bu olay çok önemli. Akıntıda panik yapmamak.
Geçen haftalarda tarabyada alman konsolosluğu önünden suya girdim. biraz açıldım, tam buruna düşmüşüm. akıntıya kapıldığımı farkettim hemen. ilk olarak kulaçla hızlı yüzüş stilini deneyip akıntıyı geçmeyi denedim, olmadı.
Panik yapmayıp hemen kıyıya doğru yüzdüm. ayağımı bastım dibe fakat derinlik boynuma kadardı. o derinlikte tabii akıntıya karşı yürümesi çok zor oluyor. çok yavaş yukarı çıktım ve kurtuldum akıntıdan. yüzüp denize girdiğim yerden çıktım tekrar.
Kıyıda ayağımı basacak derinlik olmasaydı kendimi bırakıp 200-250 mt aşağıdan kalenderden çıkacaktım.
Akıntıya kapılındığında panik yapmayıp akıntıya dik değil 90 dereceyle gidip akıntıdan çıkmak çok önemli.
Bul
ewet bunlar karadeniz sahili gibi dibinden fazlaca kum çekilen ve kuzey rüzgarlarının hakim olduğu kıyılarda gözüken bir akıntı şekli biz bunu rip akıntısı diye öğrenmiştik adı üzerinde rip yani rest in peace bizim dilimizde allah rahmet eylesin gibi bir anlamı var yani bu dalgalar dünyanın herinde okadar çok can alıyorki bu ad verilmiş dalga mekaniği dersindende gördüğümüz kadarıyla karadenizde oluşmasının nedeni yanlış kıyı yapıları dır neyse önemli olan bu dalgaların olduğu yerlerde denize girmemek sunulan öneriler de herzaman işe yaramaz bunu da belirteyim bu dalganın enerjisine bağlı bir durum kıyı tabanının derince oyulması ve tepeler oluşması gerekir en kısa açıklaması suyun direnci az olan yere geçiş yapma isteği dediğim gibi bu gibi yerlerde denize girmemek en iyisi umarım açıklayıcı olmuştur
Bul
birol boğaz ayrı bir katagoridir,ben ufakken babam beni kollarımdan tutup salladı suya istinyede akıntı yoktur ama yinede koy içi olmasına ragmen deniz çeker insanı sonra yeniköyde akıntıda yüzmeye başladık yeniköyden girip istinyeye geçerdik ve bu çok kısa sürerdi.
boğaz hem çok zevklidir hem çok tehlikelidir hemde çok güzel soğuktur Gulumse
Bul
shipmen yazdı:ewet bunlar karadeniz sahili gibi dibinden fazlaca kum çekilen ve kuzey rüzgarlarının hakim olduğu kıyılarda gözüken bir akıntı şekli biz bunu rip akıntısı diye öğrenmiştik adı üzerinde rip yani rest in peace bizim dilimizde allah rahmet eylesin gibi bir anlamı var yani bu dalgalar dünyanın herinde okadar çok can alıyorki bu ad verilmiş dalga mekaniği dersindende gördüğümüz kadarıyla karadenizde oluşmasının nedeni yanlış kıyı yapıları dır neyse önemli olan bu dalgaların olduğu yerlerde denize girmemek sunulan öneriler de herzaman işe yaramaz bunu da belirteyim bu dalganın enerjisine bağlı bir durum kıyı tabanının derince oyulması ve tepeler oluşması gerekir en kısa açıklaması suyun direnci az olan yere geçiş yapma isteği dediğim gibi bu gibi yerlerde denize girmemek en iyisi umarım açıklayıcı olmuştur
serdar ne yazık hafta sonunu eglenmek için kıyıya gelen insanlarda bu bilinç yok direk denize giriyor hiçbirşey bilmediği içinde direk bu tip bir akıntıda panik yapıp boğulabiliyor.
bu bilinçlendirme her türlü yapılabilse insanlar daha dikkatli olacak o akıntıya kapılsa bile kurtulma şansları olabilecektir.
şimdi gidelim kilyosa en az 2000 kişi denizdedir yapacak bişey var oda bilinçlendirmek.
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Çeken Akıntı 2 aygroup 3 2,296 17-06-2012, 18:51
Son Yorum: muratcoskun

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi