Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zoka Dökümü
#1
Sevgili arkadaşlar lüfer, kofana, palamut, torik, sinarit, çupra, mercan gibi dişli balıkların avında kullanılan zokaların iğne ile birlikte döküm işlemi; bilgi, deneyim ve dikkat isteyen, dikkat edilmediği taktirde de insan sağlığını tehlikeye sokabilecek ve yan etkileri olan bir uygulamadır. Bu nedenle erimiş haldeki lehimi ve kurşunu döküp bir yerleri veya kendimizi yakmamaya, ayrıca zehirli olan kurşunun buharını da solumamaya dikkat etmemiz lazımdır.

Zoka dökümü için öncelikle; zoka kalıbına, bir miktar kurşuna, yine bir miktar lehim ve lehim pastasına, kurşunu eritmek için cezve şeklinde bir kaba, şayet tel lehim ve lehim tabancası kullanılmayacaksa, metal halindeki lehimi eritmek için yine metal içerikli küçük bir kaba veya cezveye, zokada kullanmak istediğimiz büyüklükteki çelik veya galvaniz iğneye,bir adet karga burun veya penseye, kurşun ve lehimi eritmek için ocak veya küçük bir piknik tüpüne ihtiyaç vardır.

Söz konusu malzemeleri hazırladıktan sonra; öncelikle zoka kalıbını ermiş haldeki kurşunu dökerken kurşunun donmaması için biraz ateşe tutarak ısıtırız. Bilahare kurşun ve lehimin bulunduğu kapları da yine gerek kurşun gerekse lehim iyice eriyip akışkan bir hal alıncaya kadar ısıtırız. Daha sonra iğnenin zoka kurşununu iyice tutması için ( iğnenin sap kısmı lehimlenmez veya kalaylanmassa iğne kurşunu tutmaz, zokanın içinde oynar ve sağlıklı olmaz ) iğnenin pala kısmına bir miktar lehim pastası sürdükten sonra, iğnenin sap kısmını, yani palayı erimiş haldeki lehimin içine batırıp hemen çıkarırız, böylece iğne sapı lehimlenmiş olur. Bu işlemi tel lehim ve lehim tabancası kullanarak da yapmak mümkündür. Zoka dökümüne hazır hale gelmiş iğneyi, dökmek istediğimiz zokanın iğne yuvasına yerleştirerek, iğnenin zokanın dışında kamasını istediğimiz kadar oranda boyunu ayarladıktan sonra kalıbın iki parçasını iğneyi kaydırmadan birleştirerek, kalıbı kapatırız. Cezve içinde erimiş halde bulunan kuşunu, kalıbın kurşun akıtma yuvasından içeriye doğru acele etmeden yavaş, yavaş boşaltırız. Kurşun zoka boşluğunu ve kurşun akıtma yuvasını iyice doldurunca, kurşun akıtma işlemini sonlandırırız. Daha sonra kalıbı açarak, döküm işlemi bitmiş zokayı sıcak olduğu için karga burun veya bir pense yardımıyla çıkartıp, döküm sırasında zoka üzerinde oluşan çapakları temizleyip, misina bağlama deliğini de bir biz yardımıyla açtıktan sonra zokamız kullanıma hazır bir hale gelmiş olur.

Zoka kalıbını ateşe tutarak bir miktar ısıtıyoruz

[Resim: resim022tx5.jpg]

Kurşun ve lehimi ısıtarak iyice eritiyoruz

[Resim: cezvewe9.jpg]

İğnenin pala kısmına bir miktar lehim pastası sürüyoruz

[Resim: pastacm7.jpg]

İğnenin pastalı ucunu erimiş haldeki lehime baırıp çıkarıyoruz

[Resim: lehimgv7.jpg]

Kalıptaki iğne yuvasına iğneyi yerleştiriyoruz

[Resim: uhumn5.jpg]

Kalıbı kapatıp erimiş haldeki kurşunu, kurşun dökme yuvasından aşağıya yavaşça akıtıyoruz

[Resim: kurnum9.jpg]

Daha sonra kalıbı açarak dökülmüş zokayı çıkarıp,çapakalrını temizliyoruz

[Resim: tekja0.jpg]

[Resim: tek2dt0.jpg]

Son olarakta zokanın misina bağlama deliğini biz yardımıyla açıyoruz ve zokamız kullnıma hazır bir hale geliyor

[Resim: resim03nw6.jpg][/QUOTE]
Bul
Cevapla
#2
Zokayı hazırlamak isteyenler için faydalı bilgier,ben hazır alıyorum Burak bey.Paylaşım ve bilgilendirmeniz için teşekkürlerAlkis
Bornova - izmir
Bul
Cevapla
#3
bilgi ve paylasim icin tesekkurler Burak abi...76
[SIGPIC][/SIGPIC][SIZE=1]Bir kisiye balik verecegine,balik tutmayi ogret71[/SIZE]
Bul
Cevapla
#4
teşekkürler burak abi AlkisAffet
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET
**********


[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
Cevapla
#5
zoka ve kurşun yapımı açık havada yapılmalı diye bilirim pek o işe bulaşmayı düşünmedim ama elimde baya kurşun var bi ara hayrettin abinin gönderdiği kalıplara kurşun yapacagım.
paylaşım için teşekkürler burak abi.
Bul
Cevapla
#6
Paylaşım için teşekkürler Burak bey.Kurşun eritme konusunda Nihat'a katılıyorum kesinlikle açık havada olmalı ve buharını solumaktan kaçınılmalı..
Bul
Cevapla
#7
Bu güzel bilgi paylaşımına teşekkürlerGulumse
[Resim: attachment.php?attachmentid=23912&stc=1&d=1262543300]
Bul
Cevapla
#8
AlkisEmeğine sağlık Burak Abicim.Teşekkürler.Alkis76
Bul
Cevapla
#9
Tüm detaylarıyla anlatmış olduğunuz zoka dökümü ile konunuza söylenecek tek söz : Ellerinize sağlık, teşekkür ederiz.AlkisSeerf

Bir de soru;
Zokalarda uzun pala iğneler hangi avlarda kullanılıyor? Biz Egede genelde çupra avlarında kullanırız. Örneğin mercan avında kullanılır mı? Kullanılır ise zoka dökümünde vermiş olduğunuz örnek iğne uygun mudur?(Not: derinliklerimiz 50-60m civarı)

Sevgi ve selamlarımla...
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
Cevapla
#10
cidden çok güzel.. buradaki marifet bence kalıpta ellerine sağlık burak abi Alkis
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi