Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yıllardır tartışıyoruz....
Değerli Arkadaşlar...

Benim uzun zamandır beraber Alabalık avına gittiğim arkadaşlarımdan biri bir şey denemeye karar vermiş.Kendi aramızda çok uzun zamandır tartıştığımız bir konu hakkında başkalarının görüşünü almak için başka bir foruma yazı yazmış..Aslında pc özürlüdür ama uymuş şeytana işte...Happy

Bizim forumda bu konu açılmadı diye hatırlıyorum..Tabii mutlaka burada da özel bir başlıkta konuşulmalı diye düşündüğüm için kendi izinini alarak buraya taşıdım..

Konu aslında alabalık avı ile ilgili ve çok özel tecrübe gerektiriyormuş gibi görünse de ,bence doğru mantık yürütmek gerektiren bir konu...Bu nedenle konuya ilgi duyan tüm arkadaşların fikirlerini bekliyorum.

Soracağım sorunun kesin ve doğru cevabını ben de bilmiyorum...Kendi aramızda da devamlı tartışırız.Yeni bulduğumuz verilere göre fikirlerimiz değişir..

Sorumuz şu....

Bir çok forumda ve konu ile ilgili yazılarda Alabalık avı için parlak metal üstüne kırmızı benekli mepps tavsiye ederler..Ben de bazı yerlerde bu mepps'i kullanırım.Verimli olduğu yerler vardır..Yani Alabalık yakaladığı doğrudur.
Alabalık bu renklerdeki mepps görünce ne sanır...Ne olduğunu düşünür.Neyi ele geçireceğini umar..
Yani parlak metal üzerine kırmızı benekli mepps, Alabalık gözü ile nedir.

İzniniz ile biraz zorlamak için bir örnek vereyim..

11/05/2007 tarihinde Nihat başka bir arkadaşa yol göstermek için yazdığı yazıda aynen şöyle demiş..

Kelebek (Kaşık-Mepps) Olta: Derelerde akıntıya karşı çekildiğinde kaşığı dönen ve suyun içinde alabalığa böcük gibi görünen bir oltadır. Sürekli atıp çekmek gerekmektedir.

Tabii Nihat konu hakkında fazla bilgisi olmadığını da cevabına ilave etmiş...

Burada beni ilgilendiren yazı oltanın böcek gibi göründüğünün ifadesidir.Peki hangi böcek...SmileVücudu metalik veya parlak ,kanatları kırmızı benekli bir böcek varsa tamam..Ama ben böyle bir kanatlı bulamadım...Ayrıca bununla Alabalık avladığım yerde de yaptığım incelemelerde böyle bir uçucu hiç görmedim.Tutup midelerini açtığımız Alabalıkların, hiçbirinin midesinde ,yenmiş olarak bu renklerde bir böcek çıkmadı..Renklerini de rastgele diyemezsiniz çünkü; başka renkte mepps iş yapmıyor..Düz parlak veya başka renk balığı avlamıyor.Yani bu renk Alabalık tarafından özel olarak seçiliyor..Ayrıca bu mepps, bölge yapısına göre suyun farklı derinliklerinden çekiliyor..Hangi böcek suyun dibinde gezer ki Alabalık buna kansın..

Gel de çık işin içinden..
Haydi kurtarın beni bu dertten..

Sevgiler...
Bul
burada dikkatimi çeken tek konu kırmızı renk..bizde yani deniz balıkçılığında özellikle çapari köstek bağlantı yerleri kırmızıya boyanır..duyduğum anlatılan bilgi yavru balıkların göz renginin kırmızı olduğudur.avcı balıklarında kendinden küçük balıklarla beslendiği gerçeği bu rengkle bağlantılı olarak hareket halinde olan çapariye yada mepse yavru balık hissi uyandırmasından dolayıatladığı gerçeğidir...alabalığın suda yavru balıklarla beslenip beslenmediğini bilmediğim için budur diyemiyorum fakat.çoğu balığın kırmızıya musallat olduğunun farkındayım...rapalaların kırmızı renk kafa yapıları buna bir işaret gösterilebilir...belki buradan birşryler çıkarılabilir..saygılar.sevgilr rastgele...
Seerf
Bul
Ahmet abi,konunu dikkatlice okudum..
fakat alabalik avi hakkinda hic mi-hic bilgim olmadigindan yorum yapamiyorum..
fakat bu senin ,konuda cevap aradigin gibi,konulara benimde zamanla kafama takilmistir..
su anda hemen aklima gelen bir sahte..
asagiya fotosunu koyuyorum..
denizdeki hic bir canliya benzemiyor..
fakat ,is goruyor mu..goruyor..
gelde acikla bu durumu

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

[SIGPIC][/SIGPIC][SIZE=1]Bir kisiye balik verecegine,balik tutmayi ogret71[/SIZE]
Bul
BALIK and OZAN yazdı:burada dikkatimi çeken tek konu kırmızı renk..bizde yani deniz balıkçılığında özellikle çapari köstek bağlantı yerleri kırmızıya boyanır..duyduğum anlatılan bilgi yavru balıkların göz renginin kırmızı olduğudur.avcı balıklarında kendinden küçük balıklarla beslendiği gerçeği bu rengkle bağlantılı olarak hareket halinde olan çapariye yada mepse yavru balık hissi uyandırmasından dolayıatladığı gerçeğidir...alabalığın suda yavru balıklarla beslenip beslenmediğini bilmediğim için budur diyemiyorum fakat.çoğu balığın kırmızıya musallat olduğunun farkındayım...rapalaların kırmızı renk kafa yapıları buna bir işaret gösterilebilir...belki buradan birşryler çıkarılabilir..saygılar.sevgilr rastgele...

Sevgili Ozan...

Bunu yazmayı size bırakmıştım..Eksik olma ..Sen ilk cevap verensin..

Böcek ihtimali düşüncede yer bulmayınca doğal olarak yavru balık akla geliyor..Bunu biz de düşündük ve bu teoriyi kanıtlayacak veriler aradık..Tabii en başta Alabalıkların balık yediğini düşünerek midelerinde balık aradık..Seyrek te olsa balık çıktı ama ben bir tane bile Alabalık yavrusu rastlayamadım.Gittiğim her farklı bölgede buna dikkat ettim.Başka cins ve renkli olmayan balıklardı.Hiçbirinin gözünde veya başka yerinde kırmızı renk yoktu.
Arkadaşlarıma sordum .Onlar da tüm hayatlarında,midede, yavru Alabalığa çok az rastlamışlar.
Aslında gerçek olan bir şey var..Alabalığın beslenme zincirinde diğer balık türlerinin yeri çok az.Daha çok böcekler ve kelebekler gibi uçucular ile besleniyor.Zaten onun için fly sistemi tercih ediliyor.
Akvaryum merakı olanlar iyi bilir.Balıklar canlı yavruladığı zaman çıkan yavrular başka balıklara yem olmadan ,büyüklerden daha hızlı olarak ortadan kaybolurlar.Allah onlara kaçma yeteneğini bahşederek yaşamalarını sağlamıştır.Yani yavru Alabalığı yakalayıp yemek te bence büyük balık için hiç kolay bir iş değildir.

Bu şekilde bu iki ihtimalde de ne ben ne de diğer arkadaşlarım yıllardır,bizi tatmin edecek bir kanıt bulamadık.

Zaten bu nedenle bu konuyu açtım..Galiba biraz daha düşünmek gerekiyor.

İlgine teşekkürler..Sevgiler...
Bul
Albatros-gr yazdı:Ahmet abi,konunu dikkatlice okudum..
fakat alabalik avi hakkinda hic mi-hic bilgim olmadigindan yorum yapamiyorum..
fakat bu senin ,konuda cevap aradigin gibi,konulara benimde zamanla kafama takilmistir..
su anda hemen aklima gelen bir sahte..
asagiya fotosunu koyuyorum..
denizdeki hic bir canliya benzemiyor..
fakat ,is goruyor mu..goruyor..
gelde acikla bu durumu

Sevgili Faruk...

Çok güzel bir örnek vermişsin..Gerçekten bazı şeylerin nedenlerini bulmak çok zor.
Soruya cevap vermen için, inan bana ,Alabalık avcılığını bilmene gerek yok.Biz biliyoruz da ne oluyor ki..HappyBu olay bence daha çok mantık işi...İpin ucunu bir yakalasam işi çözeceğim ama ipi bulamıyorum.
Mesela siyah üzerine sarı benekli bir mepps çeşidi var.Buna bire bir benzeyen kelebek var..Mavi benekli var .Aynısının kelebeği var..Ama şu kırmızı benekli olan beni deli ediyor...

İlgine teşekkürler..Selamlar..
Bul
Ahmet Abicim sorduğun soru bayağı bir araştırma gerektiriyor.Ozanın yazdığı ilk akla gelebileceklerden.Ama bence iş kırmızıda bitiyor.Doğada kırmızı hep tehlike demek.Denizlerin en masum yaratığı ahtapotun bile kırmızı beneklisi öldürücü nitelikler taşıyor.Buna göre o da uzak bir ihtimal.Biraz internete takılalım bakalım.Belki bu konuda bir şeyler bulabiliriz.Ne güzel sakin sakin dururken birden bizi harekenlendirdin valla.Araştırmak lazım.Ben yine kırmızının balıklar üzerinde önemli bir etkisi olduğu kanısındayım.Güzel balık tutan her şeyde illaki kırmızı var.Hem enteresan hem düşündürücü...HiMahcup
Bul
yycolak yazdı:Ahmet Abicim sorduğun soru bayağı bir araştırma gerektiriyor.Ozanın yazdığı ilk akla gelebileceklerden.Ama bence iş kırmızıda bitiyor.Doğada kırmızı hep tehlike demek.Denizlerin en masum yaratığı ahtapotun bile kırmızı beneklisi öldürücü nitelikler taşıyor.Buna göre o da uzak bir ihtimal.Biraz internete takılalım bakalım.Belki bu konuda bir şeyler bulabiliriz.Ne güzel sakin sakin dururken birden bizi harekenlendirdin valla.Araştırmak lazım.Ben yine kırmızının balıklar üzerinde önemli bir etkisi olduğu kanısındayım.Güzel balık tutan her şeyde illaki kırmızı var.Hem enteresan hem düşündürücü...HiMahcup

Sevgili Yalçın...

Ozan'ın da dediği ve senin de belirttiğin gibi kırmızı hem insanlar hem hayvanlar için tahrik edici bir renktir.Boğa güreşlerinde kırmızı pelerin kullanılır.Bir çok balık av aracında kırmızı bu yüzden bulunuyor.

Hatta Trakyada çok meşhur bir söz vardır."Kırmızı olsun.Beş lira pahalı olsun" diye...

Ama Alabalıkta kırmızı rengi tahrik edici olarak kabul etmemizi engelleyen bir husus var ki her şeyi o bozuyor.Alabalık kırmızı renge çok az olarak ve belirli yerlerde geliyor.Daha çok kırmızı harici renklere geliyor.Bu yerlerde de doğada kırmızı renkli hiç bir hayvan yok.Bu şartlar altında kırmızının diğer hayvanlarda olduğu gibi Alabalık için tahrik unsuru olacağını kabul edemeyiz.Neden diğer yerlerde kırmızı renge gelmiyorlar sorusu geliyor akla..

Senin yüzünden konudan çıktık..Asıl soru kırmızı benkli mepps'i ne sanıyor idi..

İlgine çok teşekkürler...Sevgiler...
Bul
Ahmet Abicim boğa güreşlerinde kırmızı pelerinden hoşlanmayanlar aslında ineklermiş Boğalar değil.Boğalar inek yerine konduklarına kızarda herbir tarafa saldırırlarmış.Vallah benim kabahatim yok.Ben başkalarının yalancısıyım.Nayirolamaz76Smile
Bul
yycolak yazdı:Ahmet Abicim boğa güreşlerinde kırmızı pelerinden hoşlanmayanlar aslında ineklermiş Boğalar değil.Boğalar inek yerine konduklarına kızarda herbir tarafa saldırırlarmış.Vallah benim kabahatim yok.Ben başkalarının yalancısıyım.Nayirolamaz76Smile

Çok yaşa canım Kardeşim benim..SiyirdimSiyirdimAlkis
Bul
aygroup yazdı:Çok yaşa canım Kardeşim benim..SiyirdimSiyirdimAlkis

Sen daha çok yaşa Abim benim.
İlginç konu.Şaka bir yana illaki araştırılacaktır.76
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi