Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balıkçılar çözüm bekliyor!
#1
Balıkçılar çözüm bekliyor

Büyük teknelere birkaç yıl avlanma yasağı getirilmesini istedi.
Karadenizli balıkçılar, büyük balıkçı tekneleri ve kirliliğin denizlerdeki balık türü ve miktarını 25 yıl öncesine göre büyük ölçüde azalttığını ileri sürerek bu tehlikenin önüne geçilmesi için büyük teknelere birkaç yıl avlanma yasağı getirilmesini istedi.
Her yıl 1 Eylül’de başlayan denizlerdeki avlanma sezonu, balık türü ve miktarına göre 1 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında sona eriyor. Avlanma yasağı ile balıkların göç ve üreme dönemlerinde avlanmasının önüne geçilerek denizlerdeki yaban hayatının dengesinin korunması amaçlanıyor.
Küçük balıkçı tekneleri yasak kapsamının dışında tutulurken, bu yolla geçimini sağlayan balıkçılar, büyük balıkçı tekneleri ve uygulanan avlanma yöntemleri ile denizlerdeki kirliliğin Karadeniz’deki balık türü ve miktarını 25 yıl öncesine göre önemli ölçüde azalttığını dile getirdi. Karadeniz’de balık türlerindeki çeşitlilik ve bolluğun yeniden eski haline dönmesi için özellikle büyük teknelere birkaç yıl boyunca avlanma yasağı getirilmesini isteyen balıkçılar, aksi takdirde yakın gelecekte mevcut balık türlerinin de yok olacağını ileri sürerek şunları dile getirdi:
“Bugün Karadeniz'de balık çeşidi 25 yıl öncesine göre çok azaldı. Yaklaşık 25 yıl önce İspariza, Kötek, Mavroşgil, Kırlangıç, Lüfer, İzmarit gibi balık çeşitleri bolca avlanırdı. Şimdi ise sadece mezgit, istavrit, nadiren barbon, kefal gibi balıkları avlıyoruz. Bu gidişle denizde balık nesilleri tamamen tükenecek. Bunun bize göre en önemli nedeni, trolle avlanma ve denizin aşırı oranda kirlenmesi. Uygulanan avlanma yasağı da yeterli olmamaktadır. Troller, avlanma döneminde denize serdikleri ağlara dipteki yavru balıkların da takılması sonucunda yok olmasını neden olunmaktadır. Bizler, küçük balıkçılar olarak en az 2-3 yıl avlanma yapılmamasından yanayız. Devlet bu yönde acil bir politika belirlemeli. Bu gidişle Karadeniz'de var olan balık çeşitleri de kısa sürede tükenme noktasına gelebilir.”
“BALIKÇILIK MESLEĞİNE İLGİ YOK”
Küçük teknelerle yapılan avcılığın da getirisinin giderek azaldığını ve bu nedenle yeni neslin balıkçılığa ilgi duymadığını belirten balıkçılar, “Artık bu mesleği çocuklarımıza önermiyoruz. Çünkü deniz artık eskisi gibi cömert davranmıyor. Eskiden avladığımız balıkla bir aileyi rahatlıkla geçindirebilirdik, şimdi ise mazot parasını bile karşılayamıyoruz. Bazen evimize balık bile getiremediğimiz günler olmuştur” şeklinde konuştu.

ALINTI
GiresunGazete
Cevapla
#2
yasak heryerde var rauf abi bizimburalardada ırmak hariç iç sularda yani çoruma bağlı tüm barajlarda 4 yıl av yasağı varSnifsinf
Bul
Cevapla
#3
rauf abi zamnında bilinçli avlansalardı bu kadar zor durumda kalmazlardı
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET
**********


[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
Cevapla
#4
reis katılıyorum sana bolken dibini kazımak felsefesi bu hallere getirdi sularımızı inşallah bazı önlemler çare olurda eskisi gibi olmasada yine verimli sularımız olur.
[SIGPIC][/SIGPIC]


Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak,bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bul
Cevapla
#5
yaşadığımız bu günlerde denizlerimizden hala birşeyler yakalanıyor,bu yakalanan balıklarda bitsin önlemimizi sonra nasılsa alırızSnifsinf Paylaşım için teşekkürlerAlkis
Bornova - izmir
Bul
Cevapla
#6
Rauf abi bilgilendirme için teşekkürler.Bilinçli ve kurallı balıkçılık yapılmadığı sürece bu ve bunun gibi ağır önlemler alınması gerekecektir.
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
Cevapla
#7
Onaylansında Herkes Rahat Etsin Balık Olsun Denizlerimizde.
Bul
Cevapla
#8
Rauf abi çok güzel konuya değinmişsin. Bu konuda ne yazıkkı Karadeniz bir istisna her halde. Karadeniz elimizin altında olduğu için görüyoruz. Tiroller kaynıyor. Sahile 20 metreye kadar çıkıyor ve denizi olduğu gibi süpürüyorlar. insan kadar balık olduğu gibi serçe parmak kadar balığıda alıyorlar. Hayret ettiğim şey yinede balık çıkıyor. Tabi böyle devam ederse bırak balığı havyar bile kalmayacak. Bu işe bir an önce yasaklama ve sınır koyulmak zorunda, kontrollerinde arttırılması şart.
Bul
Cevapla
#9
balık çı tüm tekneler denizi korumalı
tabi bu kararın en önde olanıda büyük
tekneler balıkların neslini kurutmadan
bırakmıyorlar vede radarları
geçtigi yerde sivrisinek bile
bırakmadan geçiyolar
kurallara uyalım uymayanlarıda
uyaralım
tüm balıkçılara
duyarlı olmaya davet ediyoruz
saygılar
ERDEK TURAN KÖYDEN SELAMLAR
Bul
Cevapla
#10
Balıkçılığı meslek edinmiş insanlarımızın sadece günü kurtarmak için yaptığı bilinçsiz ve yasak avlanma sonucu bugünkü olumsuz durumla karşı karşıyayız.Böylece günü kurtarma ve tehlikeli bir hırs ile yapılan bu yanlış avlanma ile balık neslinin dolayısıyla kendi mesleklerinin başka bir deyişle geçim kaynaklarının yok olmasına sebep olmaktadır.
En çok zararlı çıkan da tabi ki küçük balıkçılar olacaktır maalesef.
Duyarlı olmak gerekiyor. Eğitim Şart...
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  akdenizli ve egeli balıkcılar rauf 2 2,945 03-05-2011, 13:33
Son Yorum: bucalı

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi