Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Derin su balıkları risk altında
LONDRA - Dünyanın önde gelen çevreci örgütlerinden Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından açıklanan rapora göre, izinsiz avlanma ve trol nedeniyle dünya denizlerinde birçok balığın soyu tükeniyor. Rapor, yasalardaki boşluklar ve denetçi otorite eksikliğinden dolayı uluslararası sularda avlanmanın önlenemediğini vurguluyor. Rapor, özellikle ton balığının ciddi risk altında olduğunun altını çiziyor.

Trol tekneleri, deniz tabanını tararken, sadece balıkları yuvalarını ve yumurtalarını tahrip etmekle kalmıyor, aynı zamanda mercanlara ve ekosistemin diğer üyelerine de kalıcı zarar veriyor. WWF raporu, mevcut avlanma uygulamalarının devam etmesi halinde tehlikenin daha da büyüyeceği, acilen uluslararası çapta hukuki ve polisiye önlem alınması gerektiğine vurgu yapıyor.

YASADIŞI BALIKÇILIK EN BÜYÜK TEHDİT

Raporda yasadışı avlanma ile ilgili şu ifadeler yer alıyor; “Yasadışı balıkçılık, büyük şirketler tarafından düzenleniyor ve son derece hareketli tekneler gerektiğinde sahil güvenlik birimlerinden kaçabiliyor. Denizlerdeki canlı hayata en büyük tehdit yasadışı balıkçılıktır.”

HÜKÜMETLER DUYARSIZ, ÖNLEMLER YETERSİZ
Rapor aynı zamanda yasadışı balıkçılığın önlenmesinde hükümetlerin
Troller balıklarla birlikte yumurtaları ve mercanları da kazıyarak çıkarıyor. Resimde, trol girmeden önce var olan mercanların (sol) nasıl yok olduğu (sağda) görülüyor.

duyarsız kaldığını ve gerekli bütçeleri ayırmadığına dikkat çekiyor.
Troller balıklarla birlikte yumurtaları ve mercanları da kazıyarak çıkarıyor. Resimde, trol girmeden önce var olan mercanların (sol) nasıl yok olduğu (sağda) görülüyor.

Uluslararası sular, ulus-devletlerin kendi karasuları için koydukları kota ve yaptırımlardan etkilenmiyor. Devletler uluslararası sulara müdahale etmiyor, bu işi yapmak için uluslararası örgütler bulunuyor, ancak WWF’ye göre birçoğu yasadışı avlanmayı önleyemiyor. Raporda uluslararası otorite boşluğu avlanmayla mücadelede bir numaralı zafiyet olarak gösterildi.
Bul
              Bir Kızılderili ata sözü diyor ki   :
           Beyaz adam,
               Son ağaç kuruduğunda,
                      Son nehir kirlendiğinde,
                            Son balık avlandığında,
           RARAnın hiç bir işe YARAMADIĞInı anlayacak...      :0521:    

Bul
biz küçük serpmecilerle zamansız ağ çekenlerle uğraşamıyoz ki kalmış trollerle uğraşalım bizim bu konuda brokrasimiz çok zayıf
Bul
Rıfat,bu sadece bizimle olacak bir şey değil,yani bizim bürokrasimiz bu işi aşsa ve çözse bile çözum olmuş olmayız.Bu dünyanın sorunu.Düşün okyonuslarda avlanan tekneleri,bizim trol tekneleri sandeal gibi kalır yanlarında.Yanlış anlaşılmasın Trolü ve kaçak avı savunmuyorum,ama Dünya mücadele etmeli bununla...
Bul
murat güzel konu teşekkür ederim.
ibrahim abi senin kızıldereli çok güzel özetlemiş konuyu helal olsun.
sanada teşekkür ederim.
Bul
çok güzel bir konuya değinmişsin, duyarlığın için sağol. tabiki bizim çabalarımız yeterli olmayacak ama biz yinede ve inatla savaşmaya devam edelim. bakarsınız inancımız yardım eder ve birgün belki uzun vadede birşeyleri kurtarırız. nede olsa bir balık bir balıktır, hiç olmamsından iyidir. selamlar.
Bul
konu için saol bu konu sürekli gündeme gelemli .çünkü adam serpmeyle bir gidiyor balığa bakaıyorsun kökünü kurutmuş bir çuval balık tuttum diyor. iyi halt ettin .bakacak olursan çuvala çoğu sürkülere uymayan küçük küçük yavrular valla helal olsun avcı diyor kendine sonrada evet arkadaşlar bunu önlemek için çok uğraşmamız lazım çok
Bul
arkadfaşlar demek istediğimi anlamasına anlamışsınız ama ben bunu örnek gösterdim yani demek istediğim biz olarak demiyorum orman bakanlığını kastediyorum benim gittiğim yerlerde ant yayı bilen varsa boğa çayınıda bilir şehrin merkezi adamlar orda güpe gündüz serpme atıyor kimse buna kulakasmıyor ant yada heryerde aynı tamam dünya savaşmalı ona katılıyorum ama bizim yasaklarımızı biz amatörlere uygulayaman bir brokrasi trilyonlarını yatırmış bir balık firmasına nasıl uygulayacak onu demek istedim bilmem anlata bildimmi dilim döndüğünce
Bul
bir millet birolayı kendi içerisinde büyüklü küçüklü çözerse dünyadaki aynı tür olaylarada hem örnek hem öncü yada bir öncü varsa ona destek olur haklımıyım haksızmıyım siz karar verin
Bul
yanlis hatirlamiyorsam 1999 senesinde Australia ve yenizellanda yakinlarinda okyanusun icinde Fransa bir nukleer bomba denemesi yapmisti ulke olarak ayaklanmis ve greenpeace in dogdugu yer olan Australia ve yenizellanda hukumetlerinin karsi cikmasina ragmen avrupa ve Amerikanin sessiz kalmasindanda yararlanarak bombayi patlatmisti
binlerce degil onbinlerce degil milyonlarca canli cansiz her varligi deniz alti guzelliklerini yuzlerce kilometre alaninda temizlemisti ne yazikki her sey gibi balikciginda birgun sonu gelebilir bu sadece bireylerin degil ulkelerinde sorumlulugu altindadir. bazi devlet adamlari ve vurdum duymaz politikacilar birgun emekli olduklarinda dunyaya yaptiklari kotulugu aslinda kendilerine ve torunlarina yaptiklarini gorecekler ve denize olta attiklarinda kafalarina tuttuklari bir cizmenin carpmasiyla uyanacaklardir cunku denizde tutacak baska bir sey olmayacak.
rastgele dostlar
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Su Altında Nefes Almadan 22 Dakika Durdu nurideniz34 11 1,212 27-08-2016, 21:01
Son Yorum: tahsinmersin
  Derin marmara HIDIR 22 12,615 17-12-2011, 09:34
Son Yorum: Ege
  balıkçılık tehlike altında LeVrEkCi 30 4,828 16-04-2009, 14:16
Son Yorum: cimbo
  Karaköy İskelesi sular altında Tropheus 21 3,665 23-11-2008, 19:28
Son Yorum: fish or die
  Japonların Robot Balıkları (Video) Boğaziçi 8 2,069 04-12-2007, 04:16
Son Yorum: azizgerzeli
  Balık Stokları Risk Altında kılçık 0 1,973 13-10-2007, 05:32
Son Yorum: kılçık
  Beyşehir Gölü'nün Ekolojik Dengesini Bozan Gümüş Balıkları Temizlenecek LeVrEkCi 3 1,417 05-08-2007, 09:54
Son Yorum: Avcı Altan
  Nesli Tükenen Burduricus Balıkları Akvaryum Ortamına Alıştırılıyor LeVrEkCi 3 1,934 03-08-2007, 15:11
Son Yorum: Ege
  Bandırma'da İthal Dev Somon Balıkları İlgi Görüyor LeVrEkCi 11 2,910 18-07-2007, 09:15
Son Yorum: SerenaY66
  Köpek Balıkları İnsan Katili Değildir" LeVrEkCi 18 2,691 10-07-2007, 16:09
Son Yorum: ALTAYLI

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi