Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mİdye
nihatkr yazdı:Bu midye konusunda bir iki lafta ben etmek isterim.

İstanbulda satılan midyelerdene ne tavası ne dolmasını yerim. Üstelik en temiz denen yerin yaptığını bile yemem.

Neden derseniz? Ben tersanede çalışıyorum, Bu midyeciler artık denizin taşlarında ve boğazın taşlarındaki midyeleri kuruttukları için artık bizim tersanelerin iskelelerindeki midyeleri kazımak için izin istiyorlar. Zaten iskelenin bir tanesinin tüm ayaklarını toplasalar 50 cuval midye çıkar. Nerelere gider bu midyeler siz varın hesabını yapın.

Sadece şilede balıkçıların karadenizden topladığı midyelerden yenilebilir düşüncesindeyim ama yinede soru işarati ile yenilebilir.

Ama ben hatırlıyorumda küçüklüğümü Gulumse

Yaş 10-11 kartaldan (ozamanlar sahil yolu yok) bilen bilir eski lunapark ve tahta gemilerin demirlediği eski kartal limanı, eski arabalı vapur iskelesinin sağında kalırdı, oradaki kayalıklardan midyeyi kendimiz toplar ateşi yakar tenekenin üzerine midyeleri denizden çkardığımız şekliyle pişirirdik. Midye sıcağı görünce ağzını açar ve kendi suyunda haşlanırdı.
Afiyetle yerdik.

Ne güzel günlerdi. Off Off. Ağzım sulandı valla. Siyirdim

babam paşabahçe ve kanlıcada belimize akıntıya kapılmayalım diye ip bağlayıp öyle sokardı boğaza bizi.o zamanın midteleri elim kadardı abartısız.hey maşallah.şimdi ağzıma sürmem.nasıl çıkartıldığını.pişirildiğine ve satıldığını biliyorum.HadiordanRolleyesBaby
Bul
Nihat hocam aynısını biz de Marmara Adasında yapardık.. şimdi hala toplarım Marmaranın midyesi enfestir ama İstanbul'dan yemem.. sadece yazın Marmara Adasına gittiğimde kendim dalarak en iyilerinden çıkarırım, kendim temizler kendim pişiririm tavada, taratorunu dahi kendim yaparım, enfes olur Seerf
bir tutkudur balık tutmak..
Bul
nihatkr yazdı:Bu midye konusunda bir iki lafta ben etmek isterim.

İstanbulda satılan midyelerdene ne tavası ne dolmasını yerim. Üstelik en temiz denen yerin yaptığını bile yemem.

Neden derseniz? Ben tersanede çalışıyorum, Bu midyeciler artık denizin taşlarında ve boğazın taşlarındaki midyeleri kuruttukları için artık bizim tersanelerin iskelelerindeki midyeleri kazımak için izin istiyorlar. Zaten iskelenin bir tanesinin tüm ayaklarını toplasalar 50 cuval midye çıkar. Nerelere gider bu midyeler siz varın hesabını yapın.

Sadece şilede balıkçıların karadenizden topladığı midyelerden yenilebilir düşüncesindeyim ama yinede soru işarati ile yenilebilir.

Ama ben hatırlıyorumda küçüklüğümü Gulumse

Yaş 10-11 kartaldan (ozamanlar sahil yolu yok) bilen bilir eski lunapark ve tahta gemilerin demirlediği eski kartal limanı, eski arabalı vapur iskelesinin sağında kalırdı, oradaki kayalıklardan midyeyi kendimiz toplar ateşi yakar tenekenin üzerine midyeleri denizden çkardığımız şekliyle pişirirdik. Midye sıcağı görünce ağzını açar ve kendi suyunda haşlanırdı.
Afiyetle yerdik.

Ne güzel günlerdi. Off Off. Ağzım sulandı valla. Siyirdim
sen istanbul kartaldan bahsettin bende izmirden aynı konu için bahsedeyim izmirde gümrük denilen bir yer vardır.Eskiden balık hali burada idi şimdi oraya ''KONAK PİYER''isminde güzel bir alış veriş yeri yapıldı ama kısmen o nostaljik konumu korundu. Şimdi buradan başlamak kaydıyla üçkuyular yani inciraltı girişidir üçkuyular denilen semt bu güzegah yaklaşık 5 km cıvarında burası olduğu gibi sahil şeridi eskiden de şimdi de fakat eskiden bu şerit çoğu yerleri kumsal küçük birçok tahta iskeleler ile dolu idi işte şimdi sizin söylediğiniz gibi bu tahta iskelelerin ayakları kısmen el büyüklüğünde midyeler ile dolu idi o zamanki ekonominin durumu malum bizde afacanlıkta hat safhada hemen pantolonlar aşağıya 15-20 tane midye 3 tana büyük taş üzerine paslı bir teneke teneke iyice kızardımı bir sopa parçasıyla alınıp tuzlu suya batırıp çıkardınmı kısman pastan eser kalmaz tekrar tenekeyi yanan ateşin üzerine midyeleride üstüne 5 dakika sonra senin ellerini bağlasınlar beni koyversinler ekonominin o günlerde kısıklı gibi görünmesine rağmen hiç kimse geçim sıkıntısı yoktu bu gün ele geçen hakikaten iki kişilik bir aile için yeterli demek isterim ama kazanılan paranın bereketi yok biz yaştaki insanların o günleri özledim demek çok küçük kalır insan nelerini vermek ister o zamanı tekrar yaşamak için ama gemi kaçtı şimdi o yerleri gezerek eskileri yad ediyoruz AlkisAlkisAlkisGulumseGulumseGulumse
Bul
biliriz tabi yalçın abicim genel kültürümüz senin kadar iyi olmasada idare eder.heleki memleket sözkonusu oldumu senin tabirinle ayranımız kabarırWink artı izmirin güzellikleri ve şık dokusu herzaman göz önünde olduğu için daha bir korumak gerekiyor diye düşünüyorum.
Bul
merttekol yazdı:biliriz tabi yalçın abicim genel kültürümüz senin kadar iyi olmasada idare eder.heleki memleket sözkonusu oldumu senin tabirinle ayranımız kabarırWink artı izmirin güzellikleri ve şık dokusu herzaman göz önünde olduğu için daha bir korumak gerekiyor diye düşünüyorum.

estağfurullah şekerim.sadece denk geliyor bende unutmuyorum.hepsi o...MahcupWink
Bul
yürü be meydan larusse yalçın abim beAlkis genelkültürüne kurban senin
Bul
merttekol yazdı:yürü be meydan larusse yalçın abim beAlkis genelkültürüne kurban senin

ne yaptım yeni şekerim.Snifsinf
Bul
insan her şeyi bilsede yine yeniyo be abi mübarek çok lezzetli maşallah SmileSmile

ama dediğin gibi benim de öyle büyüklerim falan anlatıyo bunlar midye değil diyolar onların yanında ...
Bul
Bu midye işi beni artık düşündürüyor. En son yediğimde tam 1 ghafta boyunca yemekten aşdan kesildim. İstanbul seyahatinde arkadaşlarla değişiklik olsun dedik demez olaydım 3 tane midye yedim töbe etiim artık Snifsinf çok seviyordum ama birdaha yememek üzere midye sayfasını kapadım Siyirdim Gulumse
Bul
Phorko yazdı:insan her şeyi bilsede yine yeniyo be abi mübarek çok lezzetli maşallah SmileSmile

ama dediğin gibi benim de öyle büyüklerim falan anlatıyo bunlar midye değil diyolar onların yanında ...

Sevgili Cengizhan,

İstanbul hatta marmara denizi etrafındaki hiçbir ilde midye ve ürünlerini kimse yediremez bana. İnanın bu midyelerin %90 miktarının nereden çıkartıldığını gözlerimle görüyorum. Her sabah 6'da 3-4 tekne bir iskeleye yanasıp ayaklarını yolmaya başlıyorlar. O midyelerin üzerlerini yıkanmadan önce görseniz zaten içindekini aklınızdan bile geçirmezsiniz.

Sonuçta midye suyu süzerek beslenen bir canlı. Varın siz düşünün.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi