.
henüz tekneci olmamama rağmen konu oldukça ilgimi çekti,
zaman zaman
( bu ara bauhause -nedense satılanları gördükçe gülesim geliyor-)
muhtelif yerlede tekneleri incelediğimde
hep su sathı kesimi ile ilgilenirdim,,,
sandalı kısmen biliyorum,
ama şu sallantı mevzuu beni henüz rahatsız etmemesine rağmen
anlıyorum ki oldukça önemliymiş,
nihat teşekkürler,
ben katamaran deyince aşağıdaki resmini sunduğum alt paneli algılıyordum,
görüyorumki benzer format sandalların alt kısmına versiyonlanmış,,
şimdi teknelere farklı gözle bakacağım ve inceleyeceğim,,,
teknede bulundurulması gerekenler hususunda tecrübenize
ve kanuni gereklere ilavem olmaz ama
yıldırım ağabeyin kulağımızı çektiği bir husus vardı,
onu unutmuyorum,
" iki çapa mutlaka olacak ",,,
sizden ricam
konu sıcak ve taze iken
kullanıcı konforuna yönelik olarak
" nasıl bir teknem olmalı "
şeklinde bir açılım yapmanız,,,
sanırım herkezin tecrübeleri doğrultusunda
ortak paydada gayet güzel bir bilgilendirme çıkacaktır,
günü geldiğinde ben de teknemi alırken bu hususlara dikkat etmek isterim,
ve sanırım gönül rahatlığıyla söyleyebilirimki ;
" benim değerli arkadaşlarımın katkısı sayesinde
böyle bir ekipmama sahip oldum ",,
Nihat Bey, örnek fotolarını verdiğiniz tekne taban kesitleri, hız teknelerinde alta hava alınıp, üzerinde kayarak daha hızlı gitmek için tasarlanmış. Antik Viking teknelerinde de benzer bir uygulama vardır, onlar sargı tahtalarını üst üste bindirerek, zamanının en hızlı teknelerini yapmışlar.
Bu tür taban kesitiyle bu iş çözümlenseydi, ticari gemiler, servet ödeyerek aktif balast yönetimi kurdurmazlardı. Keşke fotosunu çekseydim gemi sökümde gördüğüm gemi kesitini. İki yandaki balast bölmeleri, ortadaki kuru yük bölümünden daha genişti.
Demirli bir teknede yan salınımı ancak salgı veya böyle bir sistemle azaltabilirsiniz. Karina kesitinin bir katkısı olacağını sanmam.
Hoş, bu tartışma somut kanıtlar olmadan sürer gider. Tekneyi suya attığımızda bir deneme yaparım, videoya da çekerim, sonuç ortaya çıkar.
Bir Rus balkonunda yaptığı tekneyle dünya turuna çıkmıştı! O zaman bu tartışmalar da alevlenmişti: Pek çok uzman söyledi ki: Bu tekne Türkiye'de yapılsa, mevzuat gereği konması gerekenler konsa, yüzme olanağı bulamazdı!!
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu
Birinciliği beyaza verdiler..
BAYTAR yazdı:Nihat Bey, örnek fotolarını verdiğiniz tekne taban kesitleri, hız teknelerinde alta hava alınıp, üzerinde kayarak daha hızlı gitmek için tasarlanmış. Antik Viking teknelerinde de benzer bir uygulama vardır, onlar sargı tahtalarını üst üste bindirerek, zamanının en hızlı teknelerini yapmışlar.
Bu tür taban kesitiyle bu iş çözümlenseydi, ticari gemiler, servet ödeyerek aktif balast yönetimi kurdurmazlardı. Keşke fotosunu çekseydim gemi sökümde gördüğüm gemi kesitini. İki yandaki balast bölmeleri, ortadaki kuru yük bölümünden daha genişti.
Demirli bir teknede yan salınımı ancak salgı veya böyle bir sistemle azaltabilirsiniz. Karina kesitinin bir katkısı olacağını sanmam.
Hoş, bu tartışma somut kanıtlar olmadan sürer gider. Tekneyi suya attığımızda bir deneme yaparım, videoya da çekerim, sonuç ortaya çıkar.
Bir Rus balkonunda yaptığı tekneyle dünya turuna çıkmıştı! O zaman bu tartışmalar da alevlenmişti: Pek çok uzman söyledi ki: Bu tekne Türkiye'de yapılsa, mevzuat gereği konması gerekenler konsa, yüzme olanağı bulamazdı!!
ruhan bey her türlü küçük sandalla balığa çıktım 3 metreliklede 12 metreliklede ben somut kanıt vermeden kendi yaşadığım tecrübemi yazdım yan kanatlar olan tekneler 3-4 yıldır çok çoğaldı ve geneli sallantıyı az yapıyor.3 sebebten dolayı o aparatı kullanmam dedim ben 1. si teknede yer kaplıyor.
2.si denize salınca olta atmak zorlaşıyor yani aşağıda yer kaplıyor
3.sü zaten tekneye bindimmi sallantıya razı olurum oda bana zevk verir tedbir olarak kanatlı tekne kullanmayı tercih ederim.ama mevcut teknemimi değiştirecem şimdi diyenler olabilir o zaman isterlerse bu aparatları deneyebilirler yada siz tecrübe edip bilgi verirseniz iş görürse kullanabilirler.
ayrıca birazda teknede sallanmak iyidir diye düşünüyorum.saygılarımla.
Niyazi Bey hakikaten de çok ilginç bir katamaran modeliymiş.Ortada sanki bir yarım gövde (hull) daha var gibi.Böyle ilginç fotoları olan deniz araçlarıyla ilgili siteler varsa paylaşır mısınız ? Bir ara çok çizim vardı elimde ama bilgisayara formatı yedeklemeden atmışız.Gitti.Tekrar merak sarmaya başladım bu tekne gövdelerine.Saygılar...
niyazi abi tekne alırken en önemli şey kullanacağın ortamdır bence,
1.si eğer limana bağlı dalga almayacak sağlam biryerde duracaksa ve istanbulda kullanacaksan 5 metre üzeri yarımda olsa kamaralı ve içten takma motorlu bir tekne öneririm kesinlikle geniş olmalı ve kafası yüksek olmalı sebebide boğazda dalga her zaman olur ani büyük dalgalara karşı hazırlıklı dayanıklı tekne olması lazım.ayrıca tabiiki sağlam bir çapa ve tüm tedbir malzemelerini koyunca sana ve misafirlerine(bana mesela )yer kalmalı.motoru kesinlikle yeni çok temiz dıurumda olmalı saat gibi çalışmalı boğazda arıza durumları hoş olmaz malum trafik ve akıntı çok fazla.
çapan çok iyi olmalı yedek çapan yedek fazla fazla halatın olmalı.
2.si benim gibi sahilden çıkacaksan ve tekne liman içinde durmayacaksa o zaman 4-5 metre civarı geniş kafası yüksek içinde ön arka ve yanlarda dolapları olan alt kısmında kanatları olan bir tekne öneririm.
eğer ahşap düşünürsen sakın alma derim sebebi kıyı balıkçıları yerine göre lodos ve poyrazdan kaçmak için tekneyi kıyıya çeker ahşap tekneler kıyıda hava şartlarından etkilenir güneşte açma yapar ve her sene bakım gerektirir.ayrıca kesinlikle dıştan takma motor tavsiye ederim ani hava patlamalarında tekneyi kıyıya aldıgında motoru alıp evine götürebilirsin aklın motorda kalmaz.
benim düşüncelerime göre her zaman ahşap tekne kullanımda kolaydır fiber tekne bakımında kolaydır.birgün bir limana üye olup bağlı teknem olacaksa yinede fiber güzel büyükçe bir tekneyi tercih ederim.şimdiki fiberleri o kadar güzel yapıyorlarki kullanımdada bakımdada çok kolay oluyorlar.
inşallah güzel bir tekne alırsın dileklerimle saygılarımla.not:eğer alma durumun olursa elimden geldiğince gelir bakar şu yanları eksi şu yanları artı diye nacizane yardımda bulunmaktan memnuniyet duyarım.
Doğrusunu isterseniz bu aparatlar bana göre hiç değil. Sallantıdan rahatsızlık duyanlar düşünebilir. Burada Nihat'a katılıyorum 4-6 metrelik tekneler ve av için uygun değil. Tabiiki bu işler biraz da keyif işi isterse kanat bile takarlar. Ama bana göre değil ben denizde olduğumu her haliyle hissedip yaşamalıyım. Bu arada Niyazi kardeşim sen tekne almaya niyetlen yeter gerekirse oralara yeniden gelir hatta gelmişken karakola bile gideriz
ALTAYLI yazdı:Doğrusunu isterseniz bu aparatlar bana göre hiç değil. Sallantıdan rahatsızlık duyanlar düşünebilir. Burada Nihat'a katılıyorum 4-6 metrelik tekneler ve av için uygun değil. Tabiiki bu işler biraz da keyif işi isterse kanat bile takarlar. Ama bana göre değil ben denizde olduğumu her haliyle hissedip yaşamalıyım.
Uzun süre denize çıkmazsınız, sonra gün boyu teknede av yapar dönersiniz. Ama o sallantı duygusu enaz bir gün daha sizi bırakmaz, karada da sallanır durursunuz.
Elbette denizde bu tür yardımcı araçlara ihtiyaç duyanlardan değilim. Dediğiniz gibi deniz yaşanmalı. Ama son zamanlarda bu tür şikayetler gördüm mesajlarda, paylaşmak istedim.
Deniz ayrı bir dünya, bazıları oraya girebilmek için gözlüğe veya palete ihtiyaç duyabilir..
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu
Birinciliği beyaza verdiler..