WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), günlük hayatımızda rahatça kullandığımız ürünlerin, denizlerde aslında nasıl korkunç canavarlara dönüştüğünü gösteren bir poster hazırladı.
Posterde 18 tür kirletici; kaynakları, deniz canlılarını etkileme yolları ve doğada kaybolma süreleri ile birlikte anlatılıyor. Posterle, kontrolsüz atıkların denizlerimizi her geçen gün yok ettiğine dikkat çekiliyor.
Bizim iskelenin derinliği 10 metre falan. Dipte olmayan bir şey yok. Araba kamyon lastiğinden, bisiklete. Yemek masasından, boya tenekesine. Bir keresinde bir dalgıç daldı neyle çıktı tahmin edin. Bir adet fiber kayık. Hepsine şahit oldum. Bir keresinde olta mı attım. Boya kovası geldi. Zor çekmiştim. Kovanın içinden de kaya balığı çıkmıştı.
Eskiden gönüllü olarak arkadaşlarla bir kaç kere çöp toplayıp çöpe vermiştik. Ama günde 100 kişi gelirse çöp atarlarsa kim temizleyecek. Buna çöpçüde yetişemez.
Ben turistik yerde oturduğumdan biliyorum. Yerli yabancı turistler geliyor.
Keşke bizim buraya sadece yabancı turistler gelse. Yere bir kibrit çöpü bile atmıyorlar. Hiç bir turistin yere çöp attığını görmedim. Hemde bu gelen turistler öyle zengin turist değil. Bizim orta sınıf gibiler geliyor buraya. Turistin orta sınıfı bile bizim üst sınıf insanımızdan maalesef çok çok daha temiz.