Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
manyas belediye çöplüğü
manyas görlüne dökülen koca çay ve manyas deresi 10 yıldır kirlenmeye maruz kalmaktadır

koca çay kaplıca tesisleri kurulduğundan beri kirleniyor.
tesisin tüm atık suları olduğu gibi koca çaya veriliyor. buna ek olarak manyas şehir kanalizasyonunuda herhangi bir arıtıma tabii tutulmadan manyas deresine dökülüyor. koca çay vasıtası ile bu sular manyas gölüne taşınıyor.

bunlara ek olarak manyas deresinin yatağına yakın bir alana kurulmuş manyas belediye çöplüğü var. kanalizasyonun akıtıldığı bölgeden daha yukarıda bir alanda. manyas belediye çöplüğü taşkın dere yatağı üzerine kurulmuş. çöpler yağmur ve sel suları ile önce ekili alanlara sonra da dereye taşınıyor.

çöplüğe dökülen atıklar kesinlikle kontrolsüz bir şekilde öylece açık alana dökülüyor. çöp dökülen alanda ne bir ayrım tesisi nede herhangi bir önlem var. etrafında tel örgü bile yok. ve çöpler yığıldığı zaman kepçeyle az ötedeki kışın sel sularının aktığı dere yatağına dökülüyor.

buraya dökülen çöplerde kimyasal atıklarda var tıbbi atıklarda. her türlü atık kontrolsüz bir şekilde buraya dökülüyor. ve çöplük ormanlık alana da yakın olduğu için yaz mevsiminde kendiliğinden tutuştuğu için sürekli yangın tehlikeside var.

ilk baharda sel suları bu çöpleri önce ekili alanlara sonrada dereye taşıyor.
çöplerin dereye taşınmasından sonra deredeki balık populasyonunda fark ettiğim önemli değişimler oldu.
bu derede benim çocukluğum geçti. ilk balıklarımı bu derede yakaladım.
büyük bir dere olduğu söylenemez. en derin yeri 1,5 metre ve en geniş yeri 2 metreyi geçmez.eskiden bıyıklı balığa (bekir) bu derede çok sık rastlanırdı. 2 kilonun üzerinde bıyıklılara bile rastlanırdı. ve en yoğun olarak rastlanan balık türü ise sadece yüzgeç dipleri kızıl olan vücudu yassıca ve ince uzun bir yapıdaki kızılkanat türüydü. bu kızıl kanat türüne başka yerlerde pek rastlamadım. suyu akıntılı taşlık olan ve soğuk olan yerleri sever ve boyuda ortalama 8-10 cm civarı en çok büyüyebildiği boy oranı 12-13 cm. bu balıklar dığında birde tatlı su kefali vardı. bu üç balık türü dışında başka balık türü yok sayılır. çok nadiren akbalık dediğimiz balığa da rastlanır oda koca çaydan bu dereye havyar atmak için giren bir balık türü ama derenin her yerine yayılmış bir balık türü değil.

çöplüğün dereye taşınmasından beri bu dere de bıyıklı ve kızılkanat balığında bir azalma başlamıştı. son dönemlerde ise bıyıklı balığı hiç görmüyorum. geçen yıl birtane yakalamıştım ama onuda suya geri bıraktım.canım sıkıldığında mantarlı oltayla tatlı su kefali yakalar tekrar suya geri bırakırdım. kızılkanat ise 3 yıldan beridir yok artık. çok harika bir rengi olan bir kızılkanat türüydü. bir ara akvaryumumda sadece bu kızılkanatlar ve yılan balıkları vardı. şimdi ise derede tatlı su kefalinden başka balık kalmadı diyebilirim. tatlı su kefali kurbağa yılan ve su kaplumbağasından başka birşey görmüyorum. su kaplumbağası sayısıda eskiye nazaran fazla.

dereye kontrolsüzce taşınan bu çöplerden dolayı bu iki balık neslinin yok olmak üzere veya yok olduğunu düşünüyorum.

bir kaç defa çöplerin ekili alanlara taşınmasından dolayı belediye ye şikayetini dile getirenler olduysa da hiç bir olumlu yaklaşım elde edemediler.

bu durumdan rahatsızlık duyuyorum. canım sıkıldığında kızılkanat yakalamaya giderdim oraya yakalar sonra suya geri bırakırdım. canım balık yemek istediğinde direk oraya giderdim. oranın bıyıklısındaki lezzet başka hiç bir yerin balığında yoktu.

bahri iyi bilir o dereyi orada yakalaığımız bıyıklıların küçük bir dere olduğundan dolayı orada yakalandığına kimse inanmazdı.

ama bıyıklıdan ve kızılkanattan eser yok o derede ve ben dereye taşınan çöplerden dolayı olduğunu düşünüyorum. çöpler dereye taşına na kadar derede o iki tür balık vardı hemde çok fazla rastlanırdı.

bu konuda ne yapabilirim neler yapabiliriz. yardımlarınızı önerilerinizi bekliyorum.

seçimden sonraki hafta manyasa gideceğim. bu durumu resimlerle de ifade edeceğim burada.
hani derlerye insan hayatındaki ilkleri unutamazmış. benimde o derede çocukluğum geçti, ilk balığımı orada yakaladım. balık yakalamasını orada öğrendim elle ilk balığımı orada yakaladım.
Bul
benim bu tarz rahatsızlıklarım oldugunda başlıyorum email ve fax yagmuruna sonrada telefonla ulaşabilecegim yerleri aramaya en küçük birimden en üste kadar email çekmek çok kolay heleki rahatsızsam zevkle vakit geçiriyorum ve genelde artık bu tip konular incelenip takip edilmeye başlandı sonuç veriyor yaniönerim şükrü sende emaillere başla istersen bu arada hassasiyetin için tebrik ederim teşekkürlerimi sunarım Alkisinşallah herşey düzene girer düzelmiş halde fotolar gönderirsin
Bul
bu konuda bir fikir beyan etmek istiyorum site olarak buralara faks çekelim mesaj atalım yani ne yapabileceksek yapalım derim.toplu olarak olayın üstüne gidersek ses getirir diye düşünüyorum.
Bul
evet yapabiliriz.10-15 tane faks da olsa korkuturuz.aslında balıkesir miletvekillerine faks çekmek lazım.hem şimdikilere hemde yeni olacaklara.
******ŞİMDİKİLER********
aaoglu@tbmm.gov.tr
turhancomez@tbmm.gov.tr
ali.kemal.deveciler@tbmm.gov.tr
*ali.osman.sali@tbmm.gov.tr
orhan.sur@tbmm.gov.tr
*edip.ugur@tbmm.gov.tr

BALIKESİR TELEFON FAKS

ALİ AYDINLIOĞLU AK Parti TBMM 4205684 -4205685 4206950

TURHAN ÇÖMEZ AK Parti TBMM 4205800 -4205801 4206959

ALİ KEMAL DEVECİLER CHP TBMM 4205562 -4205563 4206949

İSMAİL ÖZGÜN AK Parti TBMM 4205352 -4205353

SEDAT PEKEL CHP TBMM 4206196 -4206197 4206996

ALİ OSMAN SALİ AK Parti TBMM 4206368 -4206369 4206997

ORHAN SÜR CHP TBMM 4205832 -4205833 4206997

AHMET EDİP UĞUR AK Parti TBMM 4205514 -4205515 4206947
Bul
sukru senin dedigin olay yillardir ayni sekilde devam ediyor bir manyas deresi degil ki butun koylerin hepsi ayni ,butun kanallar dereye dokuluyor ,bide cocuklar kanalin dokuldugu yerde balik yakalamaya calisiyorlar ,
copluk zaten dere yataginda sayilir ,yarisi dereye dokuluyor ,
bende onu hatirladim biladeri buraya gezdirmeye getirdigimde evdeki bahcedeki copleri dokmeye gitmistik ,8 dolar verip iceri girip copleri dokmustum ,abim hayretler icinde kalmisti ,vaybe copede mi para aliyorlar diye ,baska bir yere doksem onbin dolar ceza
manyas ta degiscegini zannetmiyorum 50 senedir boyle gidiyor
Bul
bahri ben bu olayın üzerine gitmeye kararlıyım
çöplüğe hastanende sanayininde artıkları dökülüyo zirai ilaç şişeleride denetimsiz ve kontrolsüz
hatırlarsan yıllar öncesi birisi ilaç pompasini yıkamıştı köprünün orada yüzlerce balık ölmüştü
kavheci ayhanın kafasına vuracağım bu balığı dediğin büyük bir bıyıklı yakalamaıştık hatırladınmı
şimdilerde bıyıklıdan eser yok o derede inan kalmadı eskiden köprünün oralarda akbalık çıkardı kalmadı
sazan zaten yıllar öncesinden bitti kızılkanatları biliyosun o deredeki kayaca da çıkanlardan çok farklıydı o kızılkanatlarda kalmadı sadece kefal var o derede artık kefalden başka su yılanı kaplumbağa ve yengeç eskiden midye de vardı nadirende olsa oda yok yılan bile eskisi kadar yok

kimyasal ve tıbbi atıklar kontrolsüz bir şekilde dereye karışıyor
balıklar bu durumdan etkileniyor
oradaki balıkları ben bitirmedim herhalde yakalamayla
Bul
sukru yenikoy nasil karabalik cikiyormu hala ,artik bir umidim orasi kaldi tatile gelirsem
Bul
bahri karaçalı altında mermer fabrikasının oralarda falan karabalık çıkmıyo eskisi gibi hisar tarafında tektük oluyomuş

karadereyi ulubat gölüne kadar düzlediler bükümlü olan yerleri kapatıp suyun akışı rahat olsun diye dümdüz yaptılar dereyi o yüzden binlerce balık telef olsu bunu yapan da devlet su işleri

balıkların yatakları yuvaları bozuldu papatılan yerlerde hapis kalan balıklar telef oldu hep sonra toprak dolduruldu oralara
10 yıl oldu bu dediğim olay olalı karabalık (yayın) barajın üst kısımlarında çıkıyo biraz kayaca kızık arasında yada çavuşköy altında necip köy altında da çıkıyo
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi