Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gap'ın Yenı Altın Bılezıgı: Balıkcılık
GAP'in faaliyete girmesiyle birlikte tarim, sulama ve enerjiden sonra balikcilik da bolgede onemli bir sektor haline geldi.

Guneydogu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte Sanliurfa'da tarim, enerji, turizm, spor gibi alan ve sektorlerde cesitlilik gorulmeye baslandi. Keban ve Karakaya Baraj Golleri'ne yerlestirilen limnolojik etut sonuclarina gore yapilan aynali sazan baliklandirma calismalarindan Ataturk Baraj Golu de etkilenmis oldu. 1991 yilinda baslayan baliklandirma calismalarinda, simdiye kadar DSI 15. Bolge Mudurlugu'nce 4 milyon 775 bin adet, 5-6 santim boyunda aynali sazan yavrusunun baraj golunun degisik bolgelerine birakildigi ogrenildi.

Sanliurfa'nin Bozova ilcesine bagli Ataturk Baraj Golu sahasinin 2. avlak kisminda yer alan 8 bin 600 hektarlik alanda gerceklestirilen balikcilik faaliyetleri, bolge insani icin de onemli bir istihdam kaynagi oldu. DSI 15. Bolge Mudurlugu'nun baliklandirma calismalarina hiz vermesiyle birlikte on plana cikan balikcilik sektorunden halen 50 civarinda ailenin gecimini sagladigi ogrenildi.

Bu arada dunyanin sayili barajlari arasinda yer alan Ataturk Baraji'nda sabut baligi uretimine de baslandigi bildirildi. DSI'nin arastirmalarina gore, etinin lezzeti ile bilinen sabut baligini uretmek icin daha once dunyada Hindistan, Turkiye'de de Firat Universitesi deneme yapti ancak istenen sonuc alinamadi. Yetkililer, yillik 50 milyon adet uretim kapasitesine sahip balik uretme tesislerinde sabut baligi uretiminde basari elde ettiklerini kaydederek Firat ve Dicle'nin en kaliteli baligi olan sabut baligi

uretiminin bundan sonra Ataturk Baraji'ndaki balik uretme istasyonunda yapilacagini soyledi.

Yetkililer, balik uretme istasyonunda uretilecek olan sabut baliginin, evcillestirildikten sonra alabalik ve aynali sazan baliklari gibi basta Ataturk Baraji olmak uzere GAP kapsamindaki barajlarin gollerine birakilacagini soyledi.
alıntı:haberler
Bul
evet iyi gelişmeler yaşanmaya başlanmış.. Big Grin sevindiricei haberler... biyerden buldum resmini kyiim dedim Big Grin sabut balığı..
Bul
O bölgemizdeki balıkçılara ve meraklılara önemli bir hizmet umarım gelişmeye büyük katkısı olur. Sosyal tarafıda son derece önemli
Bul
2 gün sonra balık bitmezse sevinirim.Yine de güzel olmuş vallaha sevindirici bir haber.Paylaşım için teşekkürler.Saygılar.
Bul
GAP için herkes üzerine düşeni yapmalı. DSİ de üzerine düşeni yapmış.. takdir ediyorum. Orada bu sektör geliştikçe "kaçak avcılık" da gelişecektir. Tedbirleri şimdiden almak gerekir.
Anadolu'yu da unutmamak lâzım...
Bul
sevindirici bir haber işallah başarılı olurlar
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  5-8 nisan avcilik ve balikçilik fuari şerpa 23 3,156 09-04-2012, 19:39
Son Yorum: ALTAYLI
  marmarada yeni tehlike LeVrEkCi 15 3,004 27-02-2011, 23:30
Son Yorum: yycolak
  barış'ın yeni oyuncağı. bucalıfikret 19 3,094 21-08-2009, 18:57
Son Yorum: yycolak
  balıkçılık tehlike altında LeVrEkCi 30 4,829 16-04-2009, 14:16
Son Yorum: cimbo
  Yeni Av Kanalı:İBERALLA TV tatar35 44 8,627 14-01-2009, 16:18
Son Yorum: Uzun_ahmet
  Kabus gibi yeni haftanın hava raporu H.A.R.U.N 15 3,179 25-03-2008, 00:30
Son Yorum: ilerya
  yeni yılınız kutlu olsun ishak BALLICA 33 4,933 31-12-2007, 23:18
Son Yorum: serpmeci
  Denizde yaşayan 700 yeni canlı türü bulundu MaVrUşGiL 5 1,846 11-12-2007, 10:05
Son Yorum: LeVrEkCi
  7.Uluslararası balıkçılık Festivali RaPaLaCı 7 1,513 04-09-2007, 18:09
Son Yorum: bucalıfikret
  Amerika'da En Tehlikeli Meslek: Balıkçılık LeVrEkCi 2 1,914 15-08-2007, 13:23
Son Yorum: alien13

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi