Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çanakkale'de zehirli denizanası
Çanakkale'de Yat Limanı bölgesinde balıkçılar tarafından bulunan ve zehirli olduğu belirlenen denizanası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesinde incelenecek.
ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Alpaslan, Latince adı ''Chrysaora Mediterranea'' olan denizanasının, zehirli denizanaları grubunda olduğunu, esas itibariyle yaşayan en önemli zoo planktonik organizmalardan arasında yer aldığını söyledi.

Bu tip denizanalarının dönem dönem adalar civarıyla canlı bir ekosisteme sahip Çanakkale Boğazı'nda görülebildiğini, ülkemizde kahverengi kuşaklık deniz anası olarak bilindiğini ve dünyada İngiltere kıyılarında yoğun olarak gözlemlendiğini ifade eden Prof. Dr. Alpaslan, denizanasının zehir hücreleri taşıdığı için kendisine temas eden canlılara toksit etkisi bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Alpaslan, bu tip deniz analarının ekosisteme zarar vermesinin söz konusu olmadığını, tam tersine ekosistem içinde diğer organizmalar gibi mutlaka çok önemli fonksiyonları bulunduğunu belirterek, ''Biz bu organizmayı üniversitemizde bilimsel ortamda inceleyeceğiz. Bu canlı, temasının dışında seyredilmesi insana hoşça zaman geçirtebilen bir organizmadır'' dedi.

Bu tip denizanalarına kesinlikle çıplak elle dokunulmaması gerektiği, temas edilmesi halinde insan vücudunda kızarlık, yanık, tahriş ve kaşıntı belirtileri gösterdiğini, olası temas halinde söz konusu bölgenin kesinlikle deniz suyunla yıkanması ve amonyak ya da sirkeyle temizlenmesi uyarısında bulunan Prof. Dr. Alpaslan, eğer kişide yüksek tansiyon bulunuyorsa acilen ilk yardım ünitelerine başvurması gerektiğini kaydetti.

[attachment=4664]

haber AA
Bul
,benim burda basima geldi bunun gibi ismi halk dilinde blue bottle dedikleri cok uzun kollari olan sahilde yuzerken kolumun altina yapisti,neye ugradigimi sasirdim,sanki kolumu kesmisler gibi acidi,disari cikinda sahil koruma sirke ile kumla ovdu,yine gecmedi hastaneye gitmistim ,spray verdiler gecer dediler,yanmis gibi yara tuttu,bir iki sene izi gecmemisti,gecen baliktayken kiyamet gibi heryerde gordum, sahilde cok kisini basina geliyor ,oldurmez ama tekrar baliga cikinca resmini eklerim
Bul
arkadaşlar bu tip deniz anaları bizim denizlerdede bulunur renkli olanlarına dikkat bir yerinize değerse ve yanma varsa tatlı suyla sakın yıkamayın en iyi ilacı deniz suyu gözünüze değerse yanma varsa gözü deniz suyu ile iyice yıkadıktan sonra göze iki damla kadar limon sıkın biraz acıtır ama zehri öldürür rastgele
Bul
paylaşım için teşekkürler ,eşref verdiğin bilgi için sanada teşekkür
Bul
bilgiler için teşekkür ederim
Bul
denizanalarıyla tanışmam ilk erdek kıyılarında oldu.binlercesi bir arada beyaz renkliydi.suya giremiyordum ama baktımki kıyıda çoluk çocuk bunlarla top oynar gibi birbirlerine atıp şakalaşıyordu.beyazlarından korkma dediler.bende alıştım tabi.ama marmara adasına avşa adasına giderken denizde kocaman kocaman ve mavi olanlardan bol bol var.Mavi olanı zehirli olanı tabiki.
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Faaliyetleri Woiwodia 10 5,976 21-03-2013, 19:56
Son Yorum: Woiwodia
  Kutu denizanası ALTAYLI 4 1,561 25-08-2007, 00:53
Son Yorum: doktor
  Akdeniz'de zehirli balık var! LeVrEkCi 6 2,814 06-07-2007, 21:08
Son Yorum: çatalca 84
  Çanakkale Boğazı'nda AFALA 9 2,060 03-06-2007, 10:06
Son Yorum: BALIK and OZAN
  Çanakkale'de Ölü Yunus LeVrEkCi 8 1,940 15-05-2007, 16:16
Son Yorum: LeVrEkCi
  Çanakkale'de dev vatoz balğı Marjan 11 3,309 28-04-2007, 12:52
Son Yorum: iskorpitix
  canakkale funclub TheVolki 1 1,289 29-03-2007, 09:25