20-03-2007, 18:40
[attachment=4403]
Kalp hastalarına balık tavsiyesi
KÜTAHYA (İHA) - Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi doktorlarından Enis Koçak, kalp hastalarının içerdiği koruyucu yağ asidi sebebiyle balığın sofralarından eksik edilmemesi gerektiğini söyledi.
Kalp ve Damar Hastalıkları Mütehassısı Dr. Enis Koçak, balıkta herkes için yararlı B, A ve D vitaminlerinden bol miktarda bulunduğunu bildirdi. İhtiva ettiği koruyucu yağ asidiyle balığın kalp hastaları için önemli bir gıda olduğunu belirten Koçak, "Balıkta doymamış yağ asitleri fazla. İçerdiği koruyucu yağ asidiyle balık, kalp hastalarının tercih etmesi gereken bir gıda. Bu özelliği ile tam bir kalp dostu. Balık üstelik kolesterol açısından da fakir bir et. Bu açıdan kırmızı ve beyaz etten daha sağlıklı olan balık düzenli olarak tüketilmeli" dedi.
Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için pişirilmesine de dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Enis Koçak, "Balığı ızgarada ya da fırında pişirmek daha sağlıklı. Yağda kızartıldığı zaman kolesterol ve yağ miktarı artıyor. Avantajını kaybediyor" şeklinde konuştu.
Balıksız diyet olmaz
ADANA (İHA) - Vücudun ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerine sahip olan balık etinin, zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besini olduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Avlama ve İşleme Tekniği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelik, balığın her yaşta insanın her mevsimde rahatlıkla tüketebileceği bir diyet besini olduğunu belirterek, yetişkin bir kişinin günde 100 gram balık tüketmesi durumunda vücudunun ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerini karşılayacağını söyledi.
Balık etinde proteinler, yağlar, mineral maddeler ve vitaminler bulunduğunu hatırlatan Çelik, "Balık, bitki ve diğer hayvansal gıdalarda bulunmayan amino asitler ve yağ asitleri yönünden de çok zengin bir besindir. Ayrıca balıkta kemik gelişimi için mutlaka alınması gereken mineral maddelerden kalsiyum, magnezyum ve fosfor yönünden olduğu gibi bu gelişime katkıda bulunan D vitamini ve A vitamini yönünden de oldukça zengin bir besin kaynağıdır" dedi. Balık etinin birçok hastalığa da iyi geldiğini vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
"Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA ve DHA adı verilen bu özel asitler, et, süt, peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür.
Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemeleri gerekir. Balık, diğer hayvanlara göre genel olarak daha az yağlı olduğu için, kilonun sağlıklı düzeyde tutulabilmesine yardımcı olur. Balık eti bu özelliğinden dolayı zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besinidir."
Çelik, her gün 100 gram balık tüketilmese de bazı toplumların yaptığı gibi geleneksel olarak haftada bir balık günleri düzenlemenin az da olsa sağlık için çok önem taşıyacağını sözlerine ekledi.
Kalp hastalarına balık tavsiyesi
KÜTAHYA (İHA) - Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi doktorlarından Enis Koçak, kalp hastalarının içerdiği koruyucu yağ asidi sebebiyle balığın sofralarından eksik edilmemesi gerektiğini söyledi.
Kalp ve Damar Hastalıkları Mütehassısı Dr. Enis Koçak, balıkta herkes için yararlı B, A ve D vitaminlerinden bol miktarda bulunduğunu bildirdi. İhtiva ettiği koruyucu yağ asidiyle balığın kalp hastaları için önemli bir gıda olduğunu belirten Koçak, "Balıkta doymamış yağ asitleri fazla. İçerdiği koruyucu yağ asidiyle balık, kalp hastalarının tercih etmesi gereken bir gıda. Bu özelliği ile tam bir kalp dostu. Balık üstelik kolesterol açısından da fakir bir et. Bu açıdan kırmızı ve beyaz etten daha sağlıklı olan balık düzenli olarak tüketilmeli" dedi.
Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için pişirilmesine de dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Enis Koçak, "Balığı ızgarada ya da fırında pişirmek daha sağlıklı. Yağda kızartıldığı zaman kolesterol ve yağ miktarı artıyor. Avantajını kaybediyor" şeklinde konuştu.
Balıksız diyet olmaz
ADANA (İHA) - Vücudun ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerine sahip olan balık etinin, zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besini olduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Avlama ve İşleme Tekniği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelik, balığın her yaşta insanın her mevsimde rahatlıkla tüketebileceği bir diyet besini olduğunu belirterek, yetişkin bir kişinin günde 100 gram balık tüketmesi durumunda vücudunun ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerini karşılayacağını söyledi.
Balık etinde proteinler, yağlar, mineral maddeler ve vitaminler bulunduğunu hatırlatan Çelik, "Balık, bitki ve diğer hayvansal gıdalarda bulunmayan amino asitler ve yağ asitleri yönünden de çok zengin bir besindir. Ayrıca balıkta kemik gelişimi için mutlaka alınması gereken mineral maddelerden kalsiyum, magnezyum ve fosfor yönünden olduğu gibi bu gelişime katkıda bulunan D vitamini ve A vitamini yönünden de oldukça zengin bir besin kaynağıdır" dedi. Balık etinin birçok hastalığa da iyi geldiğini vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
"Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA ve DHA adı verilen bu özel asitler, et, süt, peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür.
Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemeleri gerekir. Balık, diğer hayvanlara göre genel olarak daha az yağlı olduğu için, kilonun sağlıklı düzeyde tutulabilmesine yardımcı olur. Balık eti bu özelliğinden dolayı zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besinidir."
Çelik, her gün 100 gram balık tüketilmese de bazı toplumların yaptığı gibi geleneksel olarak haftada bir balık günleri düzenlemenin az da olsa sağlık için çok önem taşıyacağını sözlerine ekledi.