Kıbrıs olta kefal avlamak için tasarlanmıştır. Bu oltayı kullanmak için ekmek kabuğunu mantarın üzerini kapatacak şekilde ekmeğin beyaz bölgesi dış tarafa gelecek şekilde sarıyoruz. Ondan sonra iğnelere de ekmeğin içini biraz elimizde hamur hale getirdikten sonra top olarak iğnelere yapıştırıyoruz. Bunu da yaptıktan sonra 10 iğneyi birden mantara sardığımız ekmek kabuğunun üzerine sarıyoruz ve işlem bitiyor.
KAYNAKÇA Türkiye Deniz ve Tatlı su Balıkları Fihristi
Hidrobiyolog Mehmet Levent ARTÜZ - 2004
[SIGPIC][/SIGPIC] Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Resimde görmüş olduğunuz olta Sarpa ve Karagöz için kıyıdan en çok kullanılan oltalardan birisidir. Yem olarak ekmek kullanılır. Ekmeğin içini ve dışını suya tamamen batırın ve aynı anda çıkartın ondan sonra elinizde yavaş yavaş suyunu sıka sıka yoğurun. Bir süre sonra ekmek hamur olup oltaya takılacak hale gelinceye kadar elinizde yoğurun, sonra hava almayan bir kap veya torbanın içinde muhafaza edebilirsiniz. Yaptığınız hamuru iğnelere teker teker küçük toplar halinde takın ve her mantar batışında hızlıca oltaya asılın böylece balığı yakalamak daha kolay olacaktır.
KAYNAKÇA Türkiye Deniz ve Tatlı su Balıkları Fihristi
Hidrobiyolog Mehmet Levent ARTÜZ - 2004
[SIGPIC][/SIGPIC] Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Teşekkürler ilhan bu güzel bilgilere hatta geçen günlerde kafama takılmıştı bu olta sağolsun lakerde (mehmet abi) anlatmıştı şimdide resimli gördük tam oldu.