Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dalışta Hava Tüketimi ve Hesabı
Tüplü Dalışta en önemli konulardan biri hava tüketimi hesabıdır ; dalışın ve olasılıkların planlanması gerekir...

DALIŞ HAVA-HESABI
İniş Hızı 25 m/dk
Çıkış Hızı 10 m/dk
Tüketim 25 litre/dk
Güvenlik Dekosu 5m /3dk

Hava Tüketimi = Süre x Ortam Basıncı x Birim Hava Tüketimi

Dalışlarda eğitim derinlik sınırı 30 m'dir...
Derinlik basınçları da ;
yüzey basıncı : 1 bar
5 m'de : 1,5 bar
10 m'de : 2 bar
20 m'de : 3 bar
25 m'de : 3,5 bar

Şimdi küçük bir hesap yapalım...

25 m'lik bir dalış yaparsak ;
Dalışta kullanılan tüplerin en küçüğü 12 litre ve 200 bar basınçlıdır...
Yani 12 x 200 = 2400 litre hava içermektedir...

Dalışta ; 25 m'yi max. hızda 1 dakikada ineriz yani inişte 25 litre x 1 dk. x 3,5 bar ( ortam basıncı ) = 87,5 litre hava tüketiriz...

25 m derinlikte 20 dakika kaldığımızı varsayarsak ; 25 litre x 20 dk. x 3,5 bar ( ortam basıncı ) = 1750 litre hava tüketiriz...

Çıkışta ; 10 m / dk'lık hızda 20 m yukarı çıkıp 5 m derinlikte güvenlik için deko yani mola vermeliyiz...

20 m'yi 10m / dk hızla 2 dakikada çıkarız... Yani ; 25 litre x 2 dk. x 1 bar + 1 bar ( ortam basıncı ) = 100 litre hava tüketiriz...

Güvenlik dekosunda ise yaklaşık 3-5 dakikalık bir duraksama yaptığımızı var sayarsak yaklaşık 150 litre hava tüketiriz...

Toplamda ; 87,5 + 1750 + 100 + 150 = 2087,5 litre hava tüketiriz...

Tüpümüzde 2400 litre havanın 2087,5 litresini tüketiriz , yani tüpümüzde yaklaşık 312 litre hava kalmıştır...

Ve dalış sonunda ; 312 / 12 ( tüp hacmi ) = 26 bar tüp basıncı mevcuttur...

Sadece tüm unsur ve sınama yöntemleri olumlu sonuç veren dalış planları geçerlidir. Dalış hava hesabı dalış planı için gerekli ancak yeterli değildir. Dalışın ayrıca "dalış-tabloları" ile de sınanması gereklidir...

Bilgilerinize...
[SIGPIC][/SIGPIC]
Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Bul
Ciddi ve özenle hazırlanmış bu bilgi için teşekkür ederim AlkisSeerfAlkis aramalarda veya tüplü dalış yapan arkadaşların faydalanabileceği ender bilgiler Alkis.

İlhan müsadenle küçük bir uyarı yapacağım, bizler gibi zıpkınla avcılık yapan amatör avcılara tüple zıpkın avı ve gece zıpkın avı yasaktır.

Tekrar teşekkür eder ve bu muhteşem paylaşımlarının devamını dilerim AlkisAlkis
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
rica ederim 76

Umarım , tüple dalış yapanlara ve meraklılarına yararlı olur...
[SIGPIC][/SIGPIC]
Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Bul
Woiwodia yazdı:rica ederim 76

Umarım , tüple dalış yapanlara ve meraklılarına yararlı olur...

Emin ol bu konu hakkında sana buradan soru soranlar olacaktır Smile
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Ellerine,emeğine sağlık İlhanAlkisSeerf
Bornova - izmir
Bul
teşekkürler komutanım.
bir zamanlar 35-40metlerde o dediğin tüplerle zıpkınla dalış yapan bir kaç kişi tanıdım.bir ikisinede şahit oldum.onlar hesaplarını balığın durumuna göre yapıyorlardı gibi oldu şimdi.yani senin hesabına göre havasız kalmış olmaları gerekiyor.nasıl olduğunu anlayamadım.Hi
Bul
yycolak yazdı:teşekkürler komutanım.
bir zamanlar 35-40metlerde o dediğin tüplerle zıpkınla dalış yapan bir kaç kişi tanıdım.bir ikisinede şahit oldum.onlar hesaplarını balığın durumuna göre yapıyorlardı gibi oldu şimdi.yani senin hesabına göre havasız kalmış olmaları gerekiyor.nasıl olduğunu anlayamadım.Hi

Dalışta eğitim sınırı 30 m ; ben de ona göre bir hesap yaptım... 30 metreden daha derin dalışlarda vurgun riski artar ve derinlik sarhoşluğu oluşur...
Bu nedenle , gösterdiğim hesaptaki gibi 20 dakika derinde kalınmaz , daha kısa süre ile kalınır...
Sizin bahsettiğiniz 35-40 metrelere tüplü dalış yapanlar da muhtemelen dipte daha kısa süre kalıp , hava tüketimini ona göre ayarlıyorlardır...

Malum , daha derinlerde avlanan sünger avcıları da SATIH DESTEKLİ DALIŞ SİSTEMİ ya da NARGİLE SİSTEMİ kullanmaktadır... Böylece tüpün yetmediği dalışlarda , hava tüketimini ayarlamaktadır... Ayrıca DORA 2 Merdiven sistemi kullanıp , vurgun riskini de azaltmaktadırlar...
[SIGPIC][/SIGPIC]
Bul
etkili bilgilerin için teşekkürler ilhan
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA BENZİNLİ ARAÇ KULLAN Smile
Bul
Güzel bilgiler Teşekkürler.
F.Mehmet koray 1948 Ank.
[Resim: 24az5mo.gif]
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi