Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dömi glase sos
Dömi Glase Sos
Kullanılan Malzemeler
Dana kaval kemiği 2 Adet (Kırılmış)
Kuru Soğan 2 Kg (10 Adet)
Pırasa 1 Kg Kereviz (kök) 1 Kg
Havuç 2 Kg
Sarımsak 500 Gr
Portakal 500 Gr (2 Adet)
Limon 300 Gr (2 Adet)
Zencefil 10 Gr (Bir tutam)
Defne Yaprağı 10 Gr (Bir tutam)
Tane Karabiber 10 Gr (Bir tutam)
Rosemary 10 Gr (Bir tutam)
Salça 1,5 Kg
Margarin 1 Kg
Toz şeker 1,5 Kg
Domates Suyu 4 Lt
Un 1 Kg
Hazırlanışı: Kemik ve soğanlar 300 Derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika süresince yakılır. Tüm malzemeler tezgah’a kalın doğranır, margarinle büyük bir tencerede sotelenir. Salçası ilave edilerek karıştırılır. Tüm baharatlar eklenerek tencerenin tam hizasına kadar su doldurulur ve yakılmış kemik ve soğanlar eklenerek kaynamaya bırakılır. 6 ila 8 saat süresince kaynatılır. Tenceredeki su azaldıkça üzerine ilave edilir. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra süzülen posası atılır, elde edilen suyu tekrar boş bir tencereye alınarak kısık ateşte kaynatılır ve kefi (köpüğü alınır). Tadı tuz ve bulyonla lezzetlendirilerek kenara alınır.Ayrı bir tencerede margarin eritilir içerisine un ve defne yaprağı içerisine atılıp kavrulur.Salça eklenerek kavrulmaya devam edilir.Salça kokusu gittikten sonra içerisine kenara ayırdığımız Dömi glase sosu içerisine ilave edilip kaynatmaya devam edilir.1,5 kg toz şeker ayrı bir tavada yakılarak karamelleştirilir diğer karışıma ilave edilip iyice karıştırılır.15 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır ve dinlenmeğe bırakılır. Püf Noktası Sos kıvamı açıksa un ile koyulaştırılabilir.(+) 4-7 derece dolapta saklanıp 3 gün içerisin de tüketilmesi gerekir

NOT Evde yapımı biraz zordur ama yapmak isteyen olursa...

Miktarıda istedigimiz kadar azaltıp yapabiliriz...
Bul
murat emeğine sağlık bu güzel bilgiler için teşşekürler.
ahmet ersoy 1957 Kadıköy-İstanbul
Bul
güzel sos muş ama toplamda 20 kğ, bu kadarını kim yerki ?.
F.Mehmet koray 1948 Ank.
[Resim: 24az5mo.gif]
Bul
MEHMET abi toplamini icine giren suyla flan 20 kg gecer kaynayacak cekecek altada not dustum azaltilabilir fiyeGulumse
Bul
cahilliğimi mazur gör kardeşim;bu sos nerelerde kullanılıyor.yazmadığına göre kullanım alanı oldukça geniş.teşekkürler.76
Bul
Murat bunu tatlı niyetinemi yiyeceğiz yoksa çorba gibimi içeceğiz ben bişey anlamadım Siyirdim
[SIZE="4"]Keyif değildir yaşamı değerli kılan, Yaşamdır keyif almayı güzel kılan..[/SIZE]
Güzel ve faydalı bilgiler , emeğine sağlık teşekkürlerSeerf
Bul
Bu sos beni bozar abisi hem yapamam hemde soslara fazla takılmıyorum. Tam oğluma göre o envayi çeşit sos kullanır. Emeğine sağlıkAlkis
Bul
birçok yemekte kullanılırmış,bir gün az miktarda deneyip yapmak lazım.tarif için teşekkürler.. Alkis
Egemen 1989
Salihli/Manisa +Eskişehir
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi