31-05-2012, 20:06
Dömi Glase Sos
Kullanılan Malzemeler
Dana kaval kemiği 2 Adet (Kırılmış)
Kuru Soğan 2 Kg (10 Adet)
Pırasa 1 Kg Kereviz (kök) 1 Kg
Havuç 2 Kg
Sarımsak 500 Gr
Portakal 500 Gr (2 Adet)
Limon 300 Gr (2 Adet)
Zencefil 10 Gr (Bir tutam)
Defne Yaprağı 10 Gr (Bir tutam)
Tane Karabiber 10 Gr (Bir tutam)
Rosemary 10 Gr (Bir tutam)
Salça 1,5 Kg
Margarin 1 Kg
Toz şeker 1,5 Kg
Domates Suyu 4 Lt
Un 1 Kg
Hazırlanışı: Kemik ve soğanlar 300 Derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika süresince yakılır. Tüm malzemeler tezgah’a kalın doğranır, margarinle büyük bir tencerede sotelenir. Salçası ilave edilerek karıştırılır. Tüm baharatlar eklenerek tencerenin tam hizasına kadar su doldurulur ve yakılmış kemik ve soğanlar eklenerek kaynamaya bırakılır. 6 ila 8 saat süresince kaynatılır. Tenceredeki su azaldıkça üzerine ilave edilir. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra süzülen posası atılır, elde edilen suyu tekrar boş bir tencereye alınarak kısık ateşte kaynatılır ve kefi (köpüğü alınır). Tadı tuz ve bulyonla lezzetlendirilerek kenara alınır.Ayrı bir tencerede margarin eritilir içerisine un ve defne yaprağı içerisine atılıp kavrulur.Salça eklenerek kavrulmaya devam edilir.Salça kokusu gittikten sonra içerisine kenara ayırdığımız Dömi glase sosu içerisine ilave edilip kaynatmaya devam edilir.1,5 kg toz şeker ayrı bir tavada yakılarak karamelleştirilir diğer karışıma ilave edilip iyice karıştırılır.15 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır ve dinlenmeğe bırakılır. Püf Noktası Sos kıvamı açıksa un ile koyulaştırılabilir.(+) 4-7 derece dolapta saklanıp 3 gün içerisin de tüketilmesi gerekir
NOT Evde yapımı biraz zordur ama yapmak isteyen olursa...
Miktarıda istedigimiz kadar azaltıp yapabiliriz...
Kullanılan Malzemeler
Dana kaval kemiği 2 Adet (Kırılmış)
Kuru Soğan 2 Kg (10 Adet)
Pırasa 1 Kg Kereviz (kök) 1 Kg
Havuç 2 Kg
Sarımsak 500 Gr
Portakal 500 Gr (2 Adet)
Limon 300 Gr (2 Adet)
Zencefil 10 Gr (Bir tutam)
Defne Yaprağı 10 Gr (Bir tutam)
Tane Karabiber 10 Gr (Bir tutam)
Rosemary 10 Gr (Bir tutam)
Salça 1,5 Kg
Margarin 1 Kg
Toz şeker 1,5 Kg
Domates Suyu 4 Lt
Un 1 Kg
Hazırlanışı: Kemik ve soğanlar 300 Derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika süresince yakılır. Tüm malzemeler tezgah’a kalın doğranır, margarinle büyük bir tencerede sotelenir. Salçası ilave edilerek karıştırılır. Tüm baharatlar eklenerek tencerenin tam hizasına kadar su doldurulur ve yakılmış kemik ve soğanlar eklenerek kaynamaya bırakılır. 6 ila 8 saat süresince kaynatılır. Tenceredeki su azaldıkça üzerine ilave edilir. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra süzülen posası atılır, elde edilen suyu tekrar boş bir tencereye alınarak kısık ateşte kaynatılır ve kefi (köpüğü alınır). Tadı tuz ve bulyonla lezzetlendirilerek kenara alınır.Ayrı bir tencerede margarin eritilir içerisine un ve defne yaprağı içerisine atılıp kavrulur.Salça eklenerek kavrulmaya devam edilir.Salça kokusu gittikten sonra içerisine kenara ayırdığımız Dömi glase sosu içerisine ilave edilip kaynatmaya devam edilir.1,5 kg toz şeker ayrı bir tavada yakılarak karamelleştirilir diğer karışıma ilave edilip iyice karıştırılır.15 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır ve dinlenmeğe bırakılır. Püf Noktası Sos kıvamı açıksa un ile koyulaştırılabilir.(+) 4-7 derece dolapta saklanıp 3 gün içerisin de tüketilmesi gerekir
NOT Evde yapımı biraz zordur ama yapmak isteyen olursa...
Miktarıda istedigimiz kadar azaltıp yapabiliriz...