Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
Balığın besin değeri
Balık etinin besleme özelliği fazladır. Çünkü, kasaplık hayvan etine nazaran yağ oranı (% 1-1,5) düşük, protein oranı (% 21) yüksektir. Ayrıca vitamin bakımından da zengindir. Bilhassa A ve B vitaminleri fazladır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için değerli bir takviye gıdasıdır. Balık proteininin hazmı çok kolay olmasına rağmen, yağı güç hazım olur. Doyurma özelliği azdır. Bunun sebebi de yağ oranının düşük olmasıdır. Balık etindeki hoşa giden lezzet adele lifleri arasında bulunan jelatimsi maddeden meydana gelir. Bunun için haşlama balığa nazaran ızgara balık daha lezzetlidir.
Balık yağı, morina balığının karaciğerinden elde edilir. Balık yumurtalarının da besin değeri yüksektir. Bileşim bakımından tavuk ve kuş yumurtalarına benzer. Havyar olarak adlandırılan bu yumurtalar daha çok mersin ve kefal balıklarından elde edilir.
Balığın önemli diğer bir özelliği de fosfor bakımdan zengin bir besin maddesi olmasıdır. Bu bakımdan gençler ve diyabetliler için en uygun bir gıdadır. Balığın özet olarak belirtilen bu yüksek besleyici özelliğinin yanında dikkat edilmediği takdirde bazı hallerde sağlığımıza zararlı olabilecek yönleri de vardır.
kaynak:türkçe bilgi
Yorumları: 1,277
Konuları: 45
Bilgiler için teşekkürler.. balık tek kelime ile harikadır.. balığı özellikle deniz kenarında ve güzel havalarda açık havada yemenin ise tadına doyum olmaz
bir tutkudur balık tutmak..
Yorumları: 16,711
Konuları: 238
nihat teşekkürler ..

Yorumları: 8,543
Konuları: 276
Özellikle çocukların gelşiminde önemli bir faktör olan omega-3 'ü de unutmamak gerekir..Çeşitli yararlarını biliyorduk; şimdilerde omega-3 yağ asitlerinin OBEZİTE tedavisinde de yararlı olduğu söylenmekte..
Yorumları: 128
Konuları: 17
Özellikle küçük balıklar tercih edilmeli, çünkü büyük balıklar denizlerdeki ağır metaller açısından risk içeriyor. Ağır metaller balıkların yağlarında birikir, onları yediğimizde vücudumuzda serbest radikallere dönüşerek hastalıklara zemin hazırlar. Bu yüzden hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük deniz balıklarını öneriyoruz. Kızartma yapılabilir, ancak kesinlikle ayçiçeği veya mısır yağı ile değil! Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor! Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı (alıntı). Bu arada hamileler balığın karaciğerinden elde edilen zengin A vitamini içeren Omega 3yağını kullanmamalı... (Ben fazla maydanoz suyu içtiğim için A vitamini vücudumda allerjik reaksiyon göstermişti ve acile kaldırılmıştım). Bu arada soğuk sularda yaşayan somon, ringa gibi balıklar Omega 3 bakımından zengin. Norveç gibi kuzey ülkelerinin suları temiz olduğu için buradaki balıkların metal kirliliği bakımından temiz olduğunu düşünüyorum... Ülkemizde ise soğuk sularda yaşadığı için başta alabalık olmak üzere orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi gibi balık türleri Omega 3 bakımından zengindir...
Serdar kızartma için zeytinyağı kullanılmalı demişsin; zeytinyağı kızartmada kullanılırsa yanar.Yanık yağların kanserojen etkisi bilinmekte iken ben şahsen kullanmam..
Yorumları: 293
Konuları: 16
24-11-2011, 23:48
(Son Düzenleme: 24-11-2011, 23:54, Düzenleyen: FreeX.)
Lakerda yazdı:Serdar kızartma için zeytinyağı kullanılmalı demişsin; zeytinyağı kızartmada kullanılırsa yanar.Yanık yağların kanserojen etkisi bilinmekte iken ben şahsen kullanmam..
Zeytinyağı diğer yağlara oranla çok daha yüksek ısıda yanıyor... Bildiğim kadarıyla 250 derece olmalı...
Yüce google'da biraz araştırma yaptım.
Sızma zeytinyağı ile kızartma yapabilir miyim?
Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.Zeytinyağı yüksek ısıya daha dayanıklı bu yüzden kızartma yağı olarak daha sağlıklıdır. Zeytinyağı asitlik oranına göre 210 C- 240 C de değişirken, tereyağı 110 C , ayçiçekyağı 170 C de özelliğini kaybeder ve zararlı hale dönüşür. Kızartmaların genellikle 140- 180C de yapıldığını göz önünde bulundurursak 'zeytinyağıyla kızartma olmaz, öteki bitkisel yağlarla daha sağlıklı olur inanışı' bilimsel olarak çürümüş oluyor.
http://www.zeytinmucizesi.com'dan alınmıştır...
24-11-2011, 23:58
(Son Düzenleme: 25-11-2011, 00:12, Düzenleyen: Lakerda.)
FreeX yazdı:Zeytinyağı diğer yağlara oranla çok daha yüksek ısıda yanıyor... Bildiğim kadarıyla 250 derece olmalı...
Yüce google'da biraz araştırma yaptım.
Sızma zeytinyağı ile kızartma yapabilir miyim?
Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.Zeytinyağı yüksek ısıya daha dayanıklı bu yüzden kızartma yağı olarak daha sağlıklıdır. Zeytinyağı asitlik oranına göre 210 C- 240 C de değişirken, tereyağı 110 C , ayçiçekyağı 170 C de özelliğini kaybeder ve zararlı hale dönüşür. Kızartmaların genellikle 140- 180C de yapıldığını göz önünde bulundurursak 'zeytinyağıyla kızartma olmaz, öteki bitkisel yağlarla daha sağlıklı olur inanışı' bilimsel olarak çürümüş oluyor.
http://www.zeytinmucizesi.com'dan alınmıştır...
Şu konuyu incelerseniz zeytinyağının diğerlerine göre yanma derecesinin çok düşük olduğunu göreceksiniz ( 70C) :
En iyi yağ hangisi, yağlar ve faydaları
Herneyse ana konuyu dağıtmama açısından ben yağ konusunda daha fazla irdeleme yapmayacağım, isteyen deneyebilir veya net'ten araştırır.Zeytinyağı üreticilerine bakarsanız kızartmada tavsiye ediliyor, başkaları olmaz diyor.Kişisel düşünceme göre ben kullanmam..

Lakerda yazdı:Şu konuyu incelerseniz zeytinyağının diğerlerine göre yanma derecesinin çok düşük olduğunu göreceksiniz ( 70C) :
En iyi yağ hangisi, yağlar ve faydaları
Herneyse ana konuyu dağıtmama açısından ben yağ konusunda daha fazla irdeleme yapmayacağım, isteyen deneyebilir veya net'ten araştırır.Zeytinyağı üreticilerine bakarsanız kızartmada tavsiye ediliyor, başkaları olmaz diyor.Kişisel düşünceme göre ben kullanmam..
Okudum da 70 dereceyi göremedim. Neyse zaten en güzeli ve en sağlıklısı mangalı... Yaparken bir de yanında bardağıyla olursa

en büyük keyif...