Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akvaryum Balık Yem Çeşitleri
#1
ıNFüSERıA
Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilmeyecek olan bir canlı grubudur. Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. ıkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler. Bu aşamada infüsaria ile beslenebilirler.
ınfüsaria terimi canlılar aleminin en küçük hayvancıklarını içerisine alan bir ifadedir. Esasında mikroskobik canlılardan oluşmaktadırlar.
ınfüsaria üretimi çok kolaydır. üretim için pek çok yollar önerilmekle beraber çok başarılı olan şu yolu önermekle yetineceğiz. Burada eğer aşağıda vereceğimiz bitkiler bulunamaz ise dha az verimli olmakla beraber başka bitkilerde kullanılabilir.
Devamlı üretim için iki veya daha fazla kavanoz kullanılabilinir. Kavanozlar 5 litrelik olalir. Kavanozlar sıcaklığı 20 dereceden yukarı olan ılık bir odada tutulmalıdır. ıçerisi mümkün ise (Gerekli değil) temiz havuz suyu veya dinlendirilmiş su ile doldurulur. Direkt güneş ışığı alan yere konulmayan kavanozlar aydınlık bir yerde bulunmalıdırlar. Su ile dodurulan kavanozlara aşağıdaki malzemeler ilave edilir.
Bir tutam kurutulmuş marul yaprağı Biraz akvaryum balıkları için kullanılan toz yemden Kuru muz kabuğunun dörtte biri Havada kurutulmuş şalgandan iki kesme şeker büyüklüğünde bir parça. Burada kullanılan şalgam daha önce küçük küpler halinde kesilerek kurutulur ve saklanır ise uzun süre buradan kullanılabilinir. Konulmuş bulunan bu maddeler infüsarialar için yem kaynağı oluşturacaklardır. Esasta infüsarialar bu maddeleri direkt yem olarak kullanamazlar. önce ortanda bakteriler oluşur ve bakteriler infüsarialar'a yem olur. Yapılan üretimde pekçok tür infüsaria ürer. Bir gün sonra kavanozdaki suyun renginin bulanmaya beyazınsı bir renk almaya başladığı görülür. Bu mikroskopik canlıların üremeye başladıklarının bir işaretidir. 3-4 gün sonra suyun tekrar berraklaşmaya başladığı görülünce artık bu kavanozdan hasat yapılma zamanı gelmiştir ve bu su ile yavru balıklar beslenir. Eğer bu su mikroskop altında incelenir ise binlerce canlının üremiş olduğu görülecektir. Kavanozdan her gün ince bir hortum ile yavru akvaryumuna bu su damlatılır. Eğer hergün eksilen su tamamlanır ve 3 damla süt ile bir kibrit çöpü başı kadar yumurta sarısı ilave edilir ise bu kavanozlar yavruların diğer yemleri almaya başlayacakları 10-15 güne kadar infüsaria üretiminde kullanılabilir. Yalnız bu arada devamlı dikkatli bulunmak lazımdır. Eğer bir bozulma ve kokuşma izlenir ise bu kavanozdan yem verilmesi hemen kesilmelidir.
ınfüsarialar doğal sulardan da tolanabilinir ise de emin bir yol değildir. Bu nedenle önediğimiz basit yol izlenerek evde üretim yapmak sağlıklı bir yavru balık üretimi için gereklidir. Yukarıda açıkladığımız gibi infüsariaların hasadı 3-4. günden itibaren başlayabileceğine göre üretilen balıklardan yumurta alınmazdan 3 gün önce infüsaria üretimine başlanılması ve yavrular çıktığının ikinci günüden itibaren verilmeye başlanılması lazımdır. Bu neden üretime alınacak balık türünün yumurtadan çıkış ve yavrularının yem almaya başlamalarına bağlı olarak infüsaria üretimine başlanılması planlanmalıdır.


ARTEMıA SALıNA
Yavru balık üretiminde ve değerli akvaryum balıklarının beslenmesinde çok yayrarlanılan bir canlıdır. En önemli özelliği çok tuzlu sulardan (özellikle ülkemizde tuzlalardan) toplanan yumurtaları uzun süre saklanabilir. ve istenildiğinde bu yumurtalardan larva çıkarılarak yavru veya balık beslenmesinde kullanılabilir. ülkemiz akvaryumcularından da temin imkanı var olup,paketler halinde yumurtaları sağlanmaktadır.
Yumurtalaradan en yüksek çıkış gücünü ve normal sürede yavru çıkışını sağlamak için şu yol izlenir. Yumurtalardan larva çıkışında mutlak tuzlu su kullanılır. Eğer deniz olan bir yerde iseniz temiz deniz suyu kullanılabilir. Denizden uzak bir bölgede iseniz tuzlu su hazırlanır. Bu suyun en az %20 (binde yirmi) tuzlu olması lazımdır. Bunun için örneğin 1 litre su için 20 gram tuz karıştırarak istenilen su elde edilebilinir. Hazırlanan su bir cam akvaryuma alınır. Isıtıcı termostatlabirlikte monte edilir. Isıtıcı 27 dereceye ayarlanır. Kuvvetli bir havalandırma uygulanır. Yumurtalar kuvvetle havalandırılan ve sıcaklığı en az 26 en ideali 27 olan suya konulunca normal olarak 30-48 saat (artemia cinsleri içinde daha hızlı çıkan çeşitleride bulunmaktadır. Ayrıca çıkış yüzde oranlarıda aldığınız artemia'nın türüne göre değişebilir.) sonra yumurtalardan larvaların çıkmış olduğunu izlenecektir.Bu larvaların en geç 12-18 saat içerisinde yedirilmesi en uygunudur.çünkü yedirme süresi uzatılır ise larvalar vücudunda hayatının ilk 2 gününde kullanılması için hazır olan yumurta sarısını tüketir ve bu larvanın yem değieri azalmış olur.
Akvaryumda, çıkmış olan larvanın toplanmasında şu yol izlenebilinir. Larvalar ışığa doğru hareket eğilimindedirler. Bu nedenle akvaryumun üzeri koyu renk veya siyah ışık geçirmez bir örtü veya benzeri bir şeyle kapatılır ve sadece bir noktdan ışık girecek şekilde açık bırakılır. Havalandırma bu sırada durdurulmalıdır. Larvalar kısa bir sürede (30-90 saniye) bu ışıklı kısımda toplanırlar. Bu kısımdaki suyun sifon ile bir ince kepçenin içine süzdürlmesi sonucu toplanabilinir. Toplanan larvaların tuzlu su ile diğer akvaryumdaki balıklara yem olarak verilmesi doğru olmaz. Kepçe bir su kabında hafifçe suyla çalkalandıktan sonra yem olarak kullanılır.
Hava durulunca ölü yumurtalar hemen üste çıkar. Larvalar ise dip kısma doğru hareket eder. Larvaların hepsi toplandıktan sonra bu su 3-4 kez larva çıkartma amacı ile tekrar kullanılabilinir. Suda kokuşma veya bulanma başlar ise yeniden su hazırlayarak yeni suyu kullanmak gerekir.
Artemia salinanın 1-2 cm dolayındaki erginleri tuzlalardan toplanarak iri balıklara yem olarak verilebilir ve değerli bir yemdir.
Bul
Cevapla
#2
MıKRO KURTLAR
Sirke kurtları gibi sadece bir kaç milimetre boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli oan canlı yemlerden bir tanesidir. özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır. Evlerde de kolayca fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşılamada kullanılacak bir miktar kurda ihtiyaç vardır. Dış ülkelerde bunu akvaryumculardan kolayca temin etmek mümkündür. ülkemizde ise pek pazarlanmadığı (hiç) söylenemez.
üretim için 25*25*10 boyutlarında olan plastik kaplar kullanılabilinir. Doğal olarak sahip olunan herhangi boydaki bir kutu da yetiştirme kabı olarak yararlanılabilinir. Sadece üretim kabının uygun bir kapağı olması yararlı olur. Yem olarak süt içinde bekletilmiş daha sonra pişirilmiş yulaf unu bulamacı kullanılır. Bu bulamaç kabın dip kısmına 2 cm. kalınlığında yayılır ve bunun üzerine kurt ile aşılama yapılır. Sıcaklığın 20-25 derece olduğu ortamda kurtlar süratle üreyeceklerdir. üreyen kurtlar kabın yan kenarlarına doğru gelir ve tırmanmaya çalışırlar. Buralarda biriken kurtların bir sulu boya fırçası veya jiletle toplanması ile yem için kullanılacak kurtlar elde edilmiş olur. Akvaryuma atılan kurtlar uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle fazla da atılsa balıklar bulunduklarında yiyebilirler. Yem olarak kullanılan hamur ekşimeye başlar ise üretimi yenilemek gerekir. Yeni üretim aşılama yolu ile kolayca yapılabilinecektir.
Bul
Cevapla
#3
KURU YEM YAPIMI
Akvaryum balıklarını beslemede piyasada satılan çok çeşitli kuru yemler bulunmaktdır. Amatör yetiştiricilerin, kalştesine bir yemş devamlı satın alarak kullanmaları en emin ve kolay yoldur. Her ne kadar ülkemizde bazen kalitesiz yemlerin de pazarlandığını görmekte ise de bu konuda profesyonel akvaryumculara ve size çok önemli görevler düşmektedir. Bu da ancak çok kaliteli olduğuna inandıkları yemleri pazarlamaları ve sizinde kaliteli yemleri istemenizle olacaktır. Böylece amatör akvaryumcuların başarılı olmalarını sağlayacak ve bu konudaki uğraşılara devam etmelerine sebep olacaktır. Yoksa satın aldıkları kalitesiz bir yem ile balıklarını besleyen ve sonuçta balıklarının gelişmediğini, zayıfladığını, sık sık kabız veya ishal olduğunu gören meraklı bu merakından bıkmaya başlayacak ve belki de vazgeçebilecektir. Fazla miktarda balık bulunduran kişiler ise kendileri yem yapmak isteyebilirler. Bu konuda pek çok formül önermek mümkün ise de yine gordon formülünden hareket ederek çok başarılı olduğu kanıtlanmış aşağıdaki karışımı önerebiliriz. Bu yem için gerekli olan malzemeler şunlardır.
Karaciğer %13 Pişirilmiş hububat (nişasta, un, vs.) %40 Kıyılmış karides veya balık unu %24 Ispanak %17 Tuz %2
önce karaciğer sinir ve zarlarından temizlenir.Küçük parçalar veya küpler halinde kesilir. çok az bir su ile 20 dakika kadar kaynatılarak pişirilir.Ciğerler alınır ve aynı su içerisine yetmez ise bir miktar daha su ilave ederek diğer malzemeler birlikte iyice pişirilir. Böylece un parçalanmış ve lapa haline gelmiş olacaktır (Not: Ciğerler alındıktan hemen sonra sıcak su içine un atılır ise topaklar halinde kalır. Bunun için önce soğuk su ile ayran haline getirilmelidir.)
Soğuyan ciğer mikser (karıştırıcı) içerisinde iyice küçük olacak şekilde parçalara ayrılır ve karışıma ilave edilir.Karışım ya et makinasınde (çok koyu ise) veya delikli kaptan geçirildikten sonra iyice ezilerek homojen bir hamur haline getirilir. Diğer bir deyişle hangi yöntemle olur ise olsun karışımın homojen bir pelte haline gelmesi sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra karışım var ise kurutma dolamında yok ise açık havada yayvan tepsilere ince şekilde yayılarak iyice kurutulur.
Kuruyan karışım öğütülüp toz haline getirildikten sonra artık hazır demektir. Bu yem elekten geçirilerek iri olan parçalar büyük balıklara. toz olanları ise yavru balıklara verilerek kullanılabilinir. Cam kaplara konan yem uzun süresaklanarak kullanılabilinir.





KURUTULMUş TUBıFEX
Axelrod tubifexlerden yapılabilecek ve yavru balıklar için ideal olduğunu önerdiği bir yem yapma yolu göstermektedir. Bir sanayi kolu olarak yapılan bu yemin hazırlanması şu şekilde olmaktadır. Genellikle tubifex bilindiği gibi organik atıkların hatta şehir lağımlarının aktığı kanal kıyılarında bulunan çamurumsu artıklar içerisinde bol olarak bulunur. Bu gibi yerlerden tercihen suyu nispeten temiz olan yerlerden elde edilen tubifexler akar su içerisinde 2-3 gün süre ile tutulurlar. Bu zaman içerisinde tubifexlerin iç organları boşalacak ve balıklar için zararlı olabilcek bir çok bakteri temizlenmiş ve ortadan kalkmış olacaktır. Sonra kurtlar bol su ile yıkanır ve dönerli bir kurutma (satrifüjlü,Tıpkı otomatik çamaşır makinerinde olduğu gibi dönerek suyunu alan bir alet) kabında suyu alınır ve nisbeten yüzeysel suyunu kaybetmiş olur. Bu kurutma sadece 1-2 dakika sürmelidir. Bundan sonra kurtlar 1-2 cm. kalınlıkla yayılır. Küçük kareler halinde kesilir. (tercihen 5x5) ve buzlukta bu kalıplar halinde dondurulur. Bu kaplar bir kurutma dolabında özel bir yöntemle çok düşük sıcaklıkta kurutulur. Böylece tubifexlerde suyun %96'sı buharlaşmış olur. Bu şekilde elde edilen tubifex fazlası uzun süre saklanabilir ve her türlü balık ve balık yavrusu için ideal bir yem olarak kullanılabilinir.
SU PıRESı
Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ise ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. ınce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. çünkü bu boy su pirelerinin pek çok akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır. Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürerler. ülkemizde bu gibi yerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde hanım çorabı ve telden yararlanarak 20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler.
Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğnde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarakta kullanabilirsiniz
Bul
Cevapla
#4
GORDON FORMüLü
Akvaryum balıklarının beslenmesi ile ilgili bir çok kitapta gordon formülü ismi altında bir yem karışımı verilir. özellikle doğurğan balıkların beslenmesinde çok başarılı bir sonuç veren bu yem iki şekilde hazırlanabilir.Bunlardan biri yaş ve yumuşak olarak kullanılan diğeri ise kuru olarak kullanılandır.
özellikle fazla miktarda lepistes, kılıçkuyruk, velifera ve banzeri balık yetiştirenler pahalı piyasa yemleri yerine aşağıdaki formülü uygulayarak kendi yamlerini hazırlayabilirler.
Bu yemin yapılması için gerekli olan malzemeler (orantılanarak az veya çok yem yapılabilinir.)
Sığır ciğeri 500 gr. Nişasta veya herhangi bir hububat unu 20 çorba kaşığı Tuz 2 çay kaşığı
Yemin hazırlanması için adet karıtırıcı, bir litre ölçüsü ve kap gerekir.
önce alınan karaciğerin üzerindei zar ile içindeki sinir dokuları ve damarlar temizlenir. ıri kan pıhtıları var ise bunlar da atılır. Ciğer 2'şer cm.boyutlu kesme küp şeker şeklinde dilimlere doğranır.Bir kap içersine ciğerlerin hacmi kadar su ile ciğerler konulur. örneğin bir su bardağına ciğer doldurulur kaba boşaltılır, aynı hizada su doldurulur ve ciğerin üzerine dökülür. Sulu karaciğer bir karıştırıcı içine konur ve ciğer ince parçalar haline gelinceye kadar makina çalıştırılır. Tuz ilave edilir ve yine iyice karıştırılır. Sonra 20 kaşık un veya nişasta ilave edilir. Eğer karışım sulu ise bir miktar daha un ilave edilerek karışım yumuşak tereyağı kıvamına getirilir.
[url=http://www.geldik.com/akvaryum/2940-akvaryum-balik-yem-cesitleri-balik-yemleri.html][/url]
Daha sonra buhamur 20-30 gr. gelecek kadar veya bir günde kullanılacak niktarda alttan üste genişleyen cam kaplara veya su bardaklarına konulur. Bu bardakların sıcak suya dayanıklı olmaları gereklidir. Cam kaplar veya bardaklar bir tencerenin içine yerleştirilir ve etrafına su doldurulur. (su kesinlikle bardakarın üstüne geçmeyecektir.) Ateş yakıldıktan sonra suyun kaynadığı zaman ateş kesilir. ve bu şekilde kaplar 30 dakika sıcak suda tutulur. Su dökülür ve kaplar soğumaya bırakılır.
Cam kaplar soğuduktan sonra bir çeşit muhallebi gibi bardaklar ters çevrilerek içindeki yemler çıkarılır. Daha sonra bir torba, poşet veya klipsi torbaya konularak buzdolabının buzluk kısmına konulur. Daha sonra günlük ihtiyacınız kadar alınarak balıklara yedirilir.
Her yemlemede balıkların tüketebileceği kadar bir parça akvaryuma atılır. Eğer balıklar bu yemi bitiremezler ise aynı gün alınarak akvaryumdan atılması lazımdır. Bu yemi yapan ve kullanan Gordon özellikle lepistesler üzerinde çok olumlu sonuçlara ulaşmıştır.Bu yemin 25-30 dakikada tüketilmiş olması gerekir.Bir çok kitapta akvaryumlara verilen yemin 5 dakikada bitirilmesi gerektiği kaydedilir.Bu günde 4-5 kez yemleme yapılan bir akvaryum için belki doğrudur.Fakat günde 1-2 kez yemleme yapılan akvaryumlarda yem alma süresi bir miktar daha uzayabilir.
Bazı kişiler yukarıda açıklanan yem hazırlamada suda kaynatmayı ihmal etmeyi düşünebilirler.Fakat yem kaynatılmadan dondurulur ise akvaryuma atıldığında daağılır ve ciğer zerrecikleri ayrılarak suda bulanmaya neden olurlar.Bu nedenle pişirmek şarttır.
Bu yem ile yapılan yemleme yanında ara sıra canlı yem verilmesi yolu ile balıkların dengeli bir şekilde beslenebileceği bir çok kez ispat edilmiştir.



KARıDES & TEKE ETLERı
Karides ve benzeri canlıların kurutulmuş et ve kabukları akvaryum balıkları için çok değerli bir yemdir. Proteince ve balıkların iskelet yapısı için çok gerekli olan kalsiyumca zengindirler.
ülkemizde tatlı, yarı tuzlu sulardan veya denizlerden toplanan küçük boylu karidesler (bazı yerlerde küçük boy karidesler teke olarak isimlendirilir) kurutularak pazarlanmaktadır.
Bu yemler un haline getirilerek yedirilirler. Gordon formülü içerisine katılarak daha iyi değerlendirilmiş olunabilinir. Bu karidesleri eğer kendiniz yakalamak isterseniz büyük tatlı su birinkintileri (ıst. alibeyköy barajı veya diğer bölgelerdeki yerler) diz boyunuzu geçmeyen fazla akıntısı olmayan yerlerde bol miktarda ilkbahardan sonbahara kadar yakalayabilirsiniz.
Bul
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi